Borudvar a forgatagon: bölcsesség, zene, zsíros kenyér

A bor korát, hogyan lehet megállapítani? – hangzott el a jól ismert kérdés a 4. Vásárhelyi Forgatag borudvarán. A válasz pedig: a szájpadláson kell ízlelgetni, illetve a nyelv alatt.

A bort először megforgatjuk a pohárban, nézzük, gyönyörködünk benne, az illatát beleheljük, nem isszuk meg, hanem beszélünk róla – ehhez hasonló válaszok, gondolatok hangzottak el a forgatag egyik borkóstolóján, ahol a borszakértő azt is elárulta, milyen talajon termett a szőlő, mennyire savas, milyen ételekhez ajánlott, hűtve vagy szobahőmérsékleten érdemes elfogyasztani.  

A 4. Vásárhelyi Forgatag egyik legsikerültebb és legszínvonalasabb rendezvénye a Borudvar, ahol minden nap délelőtt 11 és este 11 között finom borokkal és finom falatokkal várják a forgatagozókat, miközben az udvarban felállított színpadon jó zene szól. Nagyszerű alkalom, nemcsak a borokkal való ismerkedésre, de a találkozásokra, baráti beszélgetésekre is – mondják a szervezők. Vass Levente házigazda, a Studium – Prospero Alapítvány ügyvezető elnöke arról beszélt a megnyitón, hogy a főszerep a boré, meg itt és általa azoké a dolgoké, „amelyek minden borínyencet összekötnek: az élet apró örömeinek szeretete”. „Öröm, hogy van bor, hogy vannak borkóstolók, és az, hogy eljönnek a szerény, de annál örömtelibb rendezvényre” – sorolta.

Minden este fél 6-tól borkóstolót tartanak, ahol 5-6 fajtából álló borsort mutatnak be. A magyar nyelvű borkóstolók mellett szombat délután fél 4-től román nyelvűt is tartanak, itt jellegzetes magyar borokkal ismerkedhetnek a román ajkúak. A szombati nap a magyar boroké – hívták fel a figyelmet a szervezők, ahogy arra is, hogy a borkóstolón ajánlott fél órával korábban megjelenni, a részvételi díj pedig 20 lej.

A borkóstolóknak a borudvarból nyíló terem ad helyet, amelynek falait az alkalomhoz illő festmények díszítik, Csóka Szilárd Zsolt képzőművész Bacchus és a részegek című tárlata.

A rendezvényen 50 féle palackozott bor kapható, ezekből csakis a Borudvar bejáratánál megvásárolható gravírozott, karcsú üvegpohárból lehet inni – így adják meg a minőségi borokat megillő tiszteletet. A borkóstolókon a Kárpát-medence bortermesztésének kisebb keresztmetszetével ismerkedhetnek meg a résztvevők, akik a savas boroktól kezdve a rozén át a vörös, testes borokig mindent megkóstolhatnak.

A borok között ott sorakoznak a Kárásztelki, a Fort Silván, a Nachbil pincészetek nedűi is. A Kárásztelki például négy 2015-ös és egy 2014-es bort mutatott be: a Friza, Vinca Királyleányka, Vinca Hajnali Rizling, Vinca Rose és Vinca Sophia Chardonnay szerepelt a borlistáján. A szombat esti borkóstolón Áts Furmint, Gál Tibor Egri Csillag, Duzsi Tamás Kékfrankos rozé, Szeleshát K2, Bolyki Egri Bikavér és Sárga Borház Tokaji Aszú borsort mutatja be Gál István borszakértő.

Az udvarban borozók házi jellegű felvágottakat, kézműves sajtokat fogyaszthatnak, illetve az elmaradhatatlan zsíros kenyeret, amelyet ízlés szerint paprikával, hagymával is kínálnak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?