Felújítják a Székely Nemzeti Múzeumot

22 millió lej összértékű pályázat segítségével újítják fel a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum épületegyüttesét a Regionális Operatív Programban. A beruházás műszaki-gazdasági dokumentációját rendkívüli tanácsülés keretében hagyta jóvá a megyei önkormányzat testülete kedden.

Időszerűvé vált a Kós Károly által tervezett, A-kategóriás építészeti műemlék felújítása” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki az ülésen bemutatta a Potsa József, Háromszék-, Daniel Gábor, Udvarhely- és Mikó Mihály Csík vármegye főispánjának a 19. század végén a székely nemzethez intézett felhívását, annak érdekében, hogy a létrehozott múzeum javára adakozzanak.

A következő olvasható benne: „Az özvegy Cserey Jánosné által alapitott „Székely nemzeti muzeum” Sepsi-Szentgyörgyön elhelyezve, ma már a székely nemzet birtokában van. Ezért a muzeumért szólunk hozzátok székelyek! Kincs van birtokunkban, mely közös mindnyájunké. Letétetett alapköve egy culturalis intézménynek, mely a müemlékek összeszerzése s az utókor számára való kegyeletes megőrés által megbecsülhetetlen kincstárát fogja képezni a székely nemzeti müvelődésnek, a székely nép történeti fejlődésének. (…) csak úgy tudunk jól élni a jelennek, ha ismerjük a multat. Egy ilyen összekötő híd a székely nemzet multja és jelene között: a muzeum.”

„A múzeum az erdélyi szecessziós stílusirányzat egyik legreprezentatívabb munkája, mérhetetlen szellemi és szimbolikus értékkel bír. A terv keretén belül a múzeumot érintő megőrzési, megvédési és népszerűsítési tevékenységekre kerül sor. Célunk az épületegyüttes, értékeinek kiemelése, valamint, a látogatók számának és az örökség versenyképességének növelése” – tette hozzá az elnök.

Terek, üzlet, kávézó

Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója elmondta annak ellenére, hogy kívülről szép a múzeum régóta működési zavarok vannak az épületben, amelyekre megoldást jelentene a felújítás. Többek között korszerűsítenék a villany-, víz- és drén hálózatot, minden épületegyüttesnek külön kazánházat létesítenek. A pályázat kiváló lehetőséget  nyújtott arra, hogy alaposan feltérképezzék a problémákat. „Itt a lehetőség, hogy 21. századi múzeumot alakítsunk ki és bővítsük a látogatási felületet. Mi tulajdonképpen tudomány és kompetencia központ vagyunk. Ma a múzeum szerepe eltolódik a látvány fele, holott az alapvető funkciója az, hogy tudományos jellegű kutatásokat folytasson, annak az eredményeit kiadja, nemcsak a szórakoztatás.”

Az igazgató szerint az elkövetkező években tovább fejlesztenék a múzeumot: közönségbarát tereket, üzletet és kávézót, intermédiás kiállításokat terveznek, a múzeum gondnokságában levő szomszédos területen pedig műtárgyvédelmi és restaurátor központot alakítanának ki. 

Kapcsolódók

Kimaradt?