Kedden startolt a pótérettségi, közel 43 ezren vizsgáznak

Összesen 42 261 végzős iratkozott be a kedden kezdődő pótérettségire, amely a román nyelv és irodalom szóbeli vizsgával vette kezdetét.

Ezt követően a nemzeti kisebbségek anyanyelvi próbájára kerül sor, majd idegen nyelvből szóbeliznek a végzősök. Számítógépes ismeretekből pénteken és szombaton mérik fel a diákokat.

A 42 261 végzősből 27 848-an idén fejezték be a középiskolai tanulmányukat, 14 413-an pedig az előző ciklusokban. Az érettségi idei nyári szessziójában 41 037 tanulónak nem sikerült a vizsgája.

A szóbeli próbákra a diákok csupán minősítést kapnak, idéntől pedig már nincs joguk új tételt húzni, amennyiben az első tételsort nehéznek találják. A vizsgázók nem vihetnek be a vizsgaterembe semmilyen segédeszközt, ide a telefonkészülékek és a számológép is beletartozik. Amennyiben ezt az előírást valaki megszegi, függetlenül attól, hogy használta-e a segédeszközt vagy sem, kizárják az érettségiről.

Az eredményeket augusztus 29-én függesztik ki, fellebbezni aznap lehet, a végső jegyeket pedig szeptember elsején tudhatják meg a vizsgázók.

Tavaly az óvások előtt az érettségi őszi szessziójában 24,1 százalékos volt az átmenési arány.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?