Pityókafesztivál és Dob-Ban idén is Csíkszeredában

A csíkszeredai városnapokat mindig is a mérsékelt, tartalmas, kevésbé fesztiválszerű hangulat jellemezte. Ezen idén sem változtatna a régi-új városvezetés. Továbbra is a programsorozatot színesíti a legnépszerűbb Dob-Ban és Pityókafesztivál, megint tűzijátékkal zárul a hagyományosan augusztus első hétvégéjén, idén 3. és 7. között zajló városnapok.

Számos helyszínen, számtalan programmal – többek között sporttal, színházzal, főzőversennyel, klasszikus és könnyű zenével – várja Csíkszereda lakóit a város polgármesteri hivatala az általa szervezett városnapokra.

A hagyományokhoz híven 3-án, szerdán önkormányzati labdarúgótornával indulnak a városnapok – ismertette a programot Füleki Zoltán alpolgármester. Az ünnepségsorozatból a több intézmény is kiveszi a részét, például a Csíki Játékszín Hippolyt, a lakáj című előadását, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes pedig A magyar tánc évszázadai című műsorával szórakoztat a Csíki Székely Múzeum belső udvarán felállított színpadon. A múzeumban továbbra is látogatható a Csontváry-kiállítás.

Az új Csíki Moziban tartja meg az ilyenkor szokásos dísztanácsülését a városi testület, amelyre a testvértelepülések képviselői is hivatalosak. A pénteken 13 órától kezdődő ülésen teszi le hivatali esküjét Ráduly Róbert Kálmán polgármester.

Szombaton a 16. Pityókafesztivál veszi át a helyet a központi parkban, idén több mint 50 csapat főz a városi zöldövezetben. A fesztivál alatt a budakeszi Bab Társulat Fenevadak című bábjátékával szórakoztatja a gyermekeket a parkban felállított színpadon, de lesz arcfestés, néptánc előadás és koncertek is.  

A nagyszínpadon kapnak helyet a legismertebb zenészek, minden nap három fellépő zenél a főtéren: Blue Project, Iris, Republic, Selfish Murpy, Baricz Gergő, Keresztes Ildikó, Koszika & The HotShots, Parno Graszt és Kormorán.  

„Mind olyan zenekarokat hívtunk meg a nagyszínpadra, amelyeket a magyar, illetve a román zenei élet legnagyobbjai között tartanak számon. Széles palettáról válogattuk össze őket, azonban nagy hátrányt jelent, hogy ebben a fesztiváli időszakban minden zenekar nagyon elfoglalt, ezért nehéz időpontot egyeztetnünk velük” – reagált az alpolgármester arra a lakossági panaszra, hogy miért nincs több neves fellépője a városnapoknak.

A városnapok szervezésére 400 ezer lejes keretet szánt az önkormányzat, ebből 65 ezer lejt a támogatóktól, a fennmaradó összeget a helyi költségvetésből állják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?