„Ahol a medve is borvizet iszik” – EKE-tábor Borszéken

Rekordok dőlnek meg Borszéken az Erdélyi Kárpát Egyesület jubileumi, országos táborában. A szerdán megnyílt XXV. Vándortáborban közel 1500 természetkedvelőnek mondta el Vadász-Szatmári István táborparancsnok azt a tényszerű revelációját, hogy Borszék a Kárpát-medence egyedi túraparadicsoma földrajzilag, és „itt még a medvék is borvizet isznak”.

Történelmi „felfedezést” tettek Borszékfürdőn az Erdélyi Kárpát Egyesület táborszervezői. A vasárnapig tartó rendezvény nyitányán a főszervező, a gyergyói EKE elnöke, Vadász-Szatmári István rámutatott: a helyszínválasztás közben döbbentek rá, hogy Borszék az egyetlen hely a Kárpát-medencében, ahonnan öt hegységbe lehet túrákra indulni. Ugyanis innen elérhetők a Gyergyói-havasok, a Kelemen-havasok, a Besztercei-havasok, a Csalhó-hegység és a Hagymás-hegység túravonalai is.

A 125. jubileumát ünneplő civil szervezet a fürdővárosban egyidejűleg 1500 természetjárónak szerez ezzel örömet vasárnapig. Ezt aknázza ki a tábor túrakínálata, s a mintegy 20 túrán túljelentkezést jegyeztek. A borszéki Síközpont aljában, kéthektáros területen felvert sátortáborban Hollandiától kezdve Erdély minden tájáról érkeztek a túrázók, de a panziókban és kiadó házakban is beteltek a szálláshelyek, sőt, a 26 km-re fekvő Maroshévízen is foglaltak szállást a túrákra benevezők. Az ünnepi tábornyitón a gyergyói szervezőcsapat - Csibi Márti főrendező, Bardócz Ferenc táborfelelős és a táborparancsnok – köszöntötte a túrázókat, Vadász-Szatmári István megfogalmazásában „itt, ahol a medvék is borvizet isznak”. A térség kincsére, a borvízre, és az ezzel való felelős gazdálkodásra hívta fel a figyelmet Kovács Lehel István országos EKE-elnök, és Mik József borszéki polgármester is.

Ennek apropója az is, hogy Erdély legnagyobb civil szervezete, a 125 éve megalakult EKE jubileumi Vándortábora idei helyszíne történetesen szintén jubileumot ünnepel: 210 éve indult el a borvíz ipari palackozása Borszéken - Európában elsőként. Születésnapi ajándékként a helyi Czifrasarok néptáncegyüttes tánccal köszöntötte a táborozókat.

A gyalogtúrák, gyergyószéki honismereti túrák, biciklis túrák mellett a bukovinai kolostorokhoz, a Békási-tóhoz és a Gyilkos-tó környékére is kirajzanak a táborozók, akik között jelentős a családok száma. Idén a legkisebb táborlakó alig kéthónapos. Rekordnak tűnik a gyerektúrákra jelentkezők száma, ám végleges számokról csak szombaton lehet beszélni, mivel folyamatosan csatlakoznak a túrázókhoz. A táborparancsnok arról is tájékoztatott, hogy a szombati nap lesz a vetélkedők-, közgyűlés- és tábortűz melletti barátságkötések napja, ahová szeretettel várják a bekapcsolódni akarókat.

Kapcsolódók

Kimaradt?