Tolmácsgépért és az anyanyelvhasználat jogáért szólalt fel a POL-képviselő

A marosvásárhelyi önkormányzat csütörtöki, soros ülésén sem került napirendre az alpolgármester megválasztása. Ahogy szerdai sajtótájékoztatóján a POL-képviselők beszámoltak róla, a költségvetés-kiigazítás lekerült a napirendi pontról. Peti András, RMDSZ-es képviselő azt javasolta, hívjanak össze rendkívüli tanácsülést a költségvetéskiigazítás megtárgyalásáért.

Az anyanyelvhasználat joga, ennek a jognak a használata képezte a fő témáját Mark Christian Hermann, a Szabad Emberek Pártja képviselőjének hozzászólását. A tanácsos az anyanyelvhasználatra vonatkozó törvényt ismertette, illetve azt a kezdeményezését, hogy a városháza vásároljon tolmácsgépet és alkalmazzon szinkrontolmácsot, hogy valamennyi képviselő az anyanyelvén beszélhessen az üléseken.

A marosvásárhelyi önkormányzatban nem első alkalommal hangzott el a tolmácsgép beszerzésének a javaslata. A testület már néhány alkalommal megszavazta a határozattervezetet, hogy megvásárolhassák  a fordításhoz szükséges eszközt. Peti András szerint meg is vették azt az előző ciklusban, be is mutatták, ám még nem került használatba, ugyanis egy szinkrontolmács alkalmazására még nem volt lehetősége a városházának – mondta.

A tanácsülésen jelen volt Barabás Miklós is, a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) aktivistája is, aki a karzatról figyelte, a tanácsosok használják-e anyanyelvüket. 

Kimaradt?