Nem lankadt az érdeklődés a magyar állampolgárság iránt Csíkban

Újabb honosítási karavánokat szervezett Felcsíkon az RMDSZ Csíki Területi Szervezete az Eurotrans Alapítvánnyal együttműködve.

Ezen a héten, csütörtökön a szervezet dolgozói és önkéntesek Csíkkarcfalván és Csíkszenttamáson, pénteken Csíkpálvalván, Delnén és Csomortánban segítettek a helyi lakosoknak állampolgárságot igénylő iratcsomóik összeállításában. Csíkszentdomokoson hétfőn fogadták az érdeklődőket.

A karavánokat 2011 óta rendszeresen megszervezik, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy sok embernek spórolják meg a Csíkszeredába való utazással, a hivatalos okiratok beszerzésével és fordításával járó hercehurcát. A karaván öt munkatársa foglalkozik főállásban a segítségnyújtással, ők ingyenesen vállalják az okiratok fordítását, az útlevélhez szükséges fényképek elkészítését stb. Hargita megye községeiben továbbá nyolc állandó kapcsolattartó személy dolgozik.

„A hétfői karavánon arra számítottunk, hogy Csíkszentdomokoson nem lesz nagy érdeklődés, mivel biztosak voltunk benne, hogy azok, akik meg szerették volna szerezni a magyar állampolgárságot, már megtették ezt. Ezzel szemben még így is meglepően sokan érdeklődtek a könnyített eljárású honosítás iránt” – nyilatkozta a Maszolnak Becze István, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének ügyvezető elnöke.

Az eljárást még egyszerűbbé teszik a karaván tagjai, hiszen sokan igényelnék a magyar állampolgárságot, azonban rossz egészségi állapotuk vagy anyagi helyzetük nem teszi lehetővé, hogy személyesen indítsák el a folyamatot.

Az elmúlt években a honosítási karavánoknak köszönhetően több mint 30 ezer ember szerezte meg a magyar állampolgárságot. Az ügyvezető elnök szerint, valószínű, hogy legalább még ugyanennyi ember igényelné azt. Hozzájuk szeretnének eljutni a jövőben.

Sokan érdeklődnek

Zsigmond Barna Pál, csíkszeredai főkonzul megkeresésünkre elmondta, hogy a főkonzulátus székhelyén továbbra is meglehetősen nagy az érdeklődés a könnyített honosítási eljárás iránt. Mint mondta, a karavánok mellett a kihelyezett konzuli napok alkalmával is sokan érdeklődnek a magyar állampolgárság megszerzése iránt.

„A kihelyezett konzuli napok, amelyeket rendszerint Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen tartunk egytől egyik nagy érdeklődésre tartanak számot. Az állampolgári kérelmek benyújtása mellett sokan fordulnak hozzánk klasszikus konzuli teendőkkel kapcsolatban: születések, házasságkötések, elhalálozások bejelentésével” – tudtuk meg a főkonzulátus vezetőjétől.

Arra az kérdésünkre, hogy hányan igényelték a magyar állampolgárságot tavaly és idén Csíkszeredában, azt a választ kaptuk, hogy az egyes konzulátusok nem készítenek ilyen nyilvántartást. Ellenben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes múlt heti nyilatkozatára hivatkozva elmondta, hogy az elmúlt hat évben a könnyített honosítási eljárásnak köszönhetően 850 ezer új állampolgára lett Magyarországnak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?