Újabb könnyítést jelentett be a kismamáknak a munkaügyi miniszter

Mintegy 180 ezer szülőt érintenek kedvezően a gyereknevelési támogatásokról rendelkező törvény péntektől hatályba lépő módosításai. Újdonság, hogy a gyereknevelési szabadság igénylését ezentúl elektronikus úton is be lehet nyújtani az illetékes intézményhez.

Minderről a törvénymódosítások hatályba lépése előtt egy nappal, csütörtökön számolt be sajtótájékoztatón a munkaügyi miniszter. Dragoş Pîslaru közlése szerint péntektől az érintett 180 ezer szülőből 140 ezernek az ujját sem kell mozdítania ahhoz, hogy az új jogszabály jelentette előnyökben részesüljön, mert a megyei szociális kifizetési ügynökségek automatikusan újraszámolják a juttatásaikat, illetve nyilvántartásba veszik gyereknevelési szabadságuk meghosszabbítását. 

Ismert, hogy ezentúl egységesen két éves gyermeknevelési szabadságra jogosultak azok a nők, akiknek a szülés előtti két évben legalább 12 hónapig adózott jövedelmük volt. Ez idő alatt megkapják a havi átlagjövedelmük 85 százalékának megfelelő támogatást. A jogszabály módosításáról itt olvashat részleteket.

Interneten is lehet

Aki a korábbi törvénynek megfelelően két éves gyermeknevelési szabadságot kért, annak nem kell semmilyen igénylést benyújtania. Aki egy évest igényelt, de nem járt még le, annak legkésőbb 30 nappal a szabadság lejárta előtt jeleznie kell, ha két évesre hosszabbítaná az időtartamot. Akinek már lejárt az egy éves gyereknevelési szabadsága, de igényelne a törvénymódosításnak megfelelően egy újabb évet, annak szintén kérvényt kell benyújtania a lakóhelye szerinti ügynökséghez – sorolta a miniszter.

Újdonság azonban, hogy a szülőknek már nem is kell ehhez felkeresniük a hivatalt: igénylésüket a kért dokumentumokkal együtt e-mailen is elküldhetik. Ráadásul jelentősen felgyorsult a korábbihoz képest a kérések elbírálása is – idézte az Agerpres Dragoş Pîslarut.

Mint korábban írtuk, március végén elfogadott, 2016/66-os számú törvényben törölték a havi juttatás összegének felső korlátját, ami jelenleg 3400 lej. A kismamáknak (esetenként apáknak) ugyanúgy a szülés előtti 12 hónapban szerzett jövedelmük havi átlagának 85 százaléka jár, mint eddig, de újdonság, hogy a támogatás nem lehet kisebb az országos bruttó minimálbér 85 százalékánál.

A törvény alkalmazási szabályzata szerint automatikusan kétévesre hosszabbodik azoknak a nőknek a gyereknevelési szabadsága, akik a jogszabály életbe lépése előtt az egy éves időtartam mellett döntöttek, és ez az egy év még nem járt le. Ha lejárt az egy év, és időközben a nő visszament dolgozni, akkor most újabb egy éves gyereknevelési szabadságot vehet igénybe.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?