Árvíz Erdélyben: egy kisfiút is elragadott az erős áradat

Halálos áldozata is van a keddi árvizeknek Erdélyben: a Szilágy megyei Kőd faluban édesanyja és lánytestvére szeme láttára ragadott el egy kisfiút az erős ár. Az Agerpres tájékoztatása szerint a 3-4 éves gyermek megfulladt a vízben.

A tragédia kedd este történt, amikor a család át akart kelni szekérrel egy patakon a falu határában. A nagy erővel hömpölygő ár felborította a fogatot, az anyának néhány hónapos csecsemőjével sikerült kimásznia a partra, a kisfiút azonban elragadta a hirtelen jövő hullám.

A gyermek holtestét egy falubeli húzta ki a vízből, a kiérkező mentősöknek már nem sikerült újraéleszteniük - tájékoztatta a hírügynökséget a Szilágy megyei katasztrófavédelem szóvivője, Lucian Jacodi.

Székelyföldön állatok pusztultak el

Gyergyóremetén több háztartást öntött el az ár, a megyei úton kívül több utcát is beborított hordalékfölddel a hömpölygő esővíz kedden. A község polgármestere, Laczkó Albert Elemér tájékoztatása szerint a 153 C megyei útról van szó, illetve körülbelül 14 községi utcáról. Kedd este még nem tudták, hány háztartásban okozott kárt az árvíz.

"Ilyen nagy esőt még nem láttam. A központban 25 centiméteres volt a hömpölygő ár" - számolt be a polgármester.

Az Országos Hidrológiai Intézet szerda reggel újabb árvízkészültséget rendelt el. Az elsőfokú készültség Temes és Krassó-Szörény megyéket érinti, és szerda 11 órától péntek 10 óráig tart. A másodfokú riadó szintén Temes és Krassó-Szörény megyei folyókra vonatkozik, és csütörtök délutánig tart. A harmadfokú készültséget a Berzava folyó áradása miatt rendelte el az intézet, a riasztás csütörtök reggel 9 óráig érvényes. 

A Székelyhon tájékoztatása szerint a hirtelen érkezett nagy mennyiségű csapadék hétfő este okozott nagy károkat Mikóújfaluban. Lakóházak pincéjét, kerteket, mezőgazdasági területeket árasztott el a víz, de háziállatokat és egy gépjárművet is magával sodort a megáradt patak.

A község polgármestere, Demeter Ferenc elmondta, megközelítőleg egy órán keresztül zuhogott hétfőn délután Mikóújfaluban, a hivatalos adatok alapján 62 liternyi csapadék hullott négyzetméterenként. Hozzátette, a Nagypataknak nevezett, rendszerint mintegy tíz centiméteres mélységű, Mikóújfalun átfolyó patak lépett ki medréből, helyenként kétméteres vízállással. Több mint kétszáz ház pincéjébe, néhány esetben pedig a lakórészbe is befolyt a víz, illetve mezőgazdasági területeket árasztott el. Főként a gabonafélék esetében jelentős a kár.

„Baromfik, nyulak pusztultak el, tíz tehenet is elsodort a víz, melyek közül kilencet megtaláltunk, egyet viszont még nem, ahogyan egy gépjárműnek is nyoma veszett” – magyarázta Demeter Ferenc.

Maros megyében iskolát öntött el a víz

Dicsőszentmártonban egy iskolába tört be az ár. A kisérettségiző nyolcadikosokat, akik szerda reggel matematikából írtak, a Prefect Vasile Moldovan iskolából egy másik oktatási intézménybe, az Avram Iancu általános iskolába kellett költöztetni.

A hatalmas eső miatt megduzzadt őrhegyi patak körülbelül 200 háztartásban okozott gondot. A polgármester, Sorin Megheșan elmondta, 17 felnőttet és hat gyermeket kellett kiköltöztetni otthonából.

A katasztrófaelhárítás vezetője, Dorin Oltean elmondta, Ádámos községben egy 92 éves személyt kellett kimenekíteni, aki hipotermiás állapotba került.

A polgármester az Agerpresnek úgy fogalmazott, az öregek beszámolója szerint száz éve nem hullott olyan hatalmas eső, mint a keddi: a víz szintje helyenként az 1 métert is meghaladta, megyei és országutakat pedig több száz méteren borította be a víz hordalékfölddel.

A kedden lehulló hatalmas eső rengeteg megyében, többek között Hunyad, Krassó-Szörény, Temes megyékben is nagy károkat okozott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?