Felelős erdőgazdálkodási tanúsítvány nélkül maradt a Schweighofer

Elvesztette a fenntartható és felelős erdőgazdálkodást igazoló tanúsítványt (FSC® CoC) az osztrák Holzindustrie Schweighofer fafeldolgozó. Ezt „óriásinak látszó győzelemként” élik meg a faipari óriás tevékenységét ellenző környezetvédelmi civil szervezetek.

Toró Attila sepsiszentgyörgyi zöld aktivista tájékoztatta lapunkat arról, hogy Holzindustrie Schweighofer romániai gyárai azután veszítették el a tanúsítványt ((FSC® CoC), hogy az azt kiállító Quality Austria (QA) cég kibocsátási jogát átmenetileg visszavonták, miután több civil szervezet felrótta, hogy a cég figyelmen kívül hagyta a Schweighofer törvénytelen üzelmeit leleplező sajtómegjelenéseket.

A civilek vádjai szerint a Schweighofer törvénytelenül kitermelt fát is átvesz romániai gyáraiban, de beszállítóit is megrövidíti, hiszen nem elfogadható rönkmérési módszert alkalmaz. Toró Attila arra is rámutatott, hogy a tanúsítvány visszavonása nem jelenti azt, hogy le kell álljon a Schweighofer rétyi vagy bármelyik más  fűrészüzemének működése, viszont termékei értékesítésekor és reklámozásakor nem hivatkozhat erre tanúsítványra.

Hans Hedrich, a fogarasi Neuer Weg Egyesület alelnöke szerint a tanúsítvány elveszítése jelentős imázs-veszteség a Holzindustrie Schweighofernek, mivel elképzelhető, hogy az osztrák fafeldolgozó elveszíti azokat a megrendelőit, amelyek számára fontos szempont a fakitermelés és feldolgozás fenntarthatóságára.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?