Fel lehet készülni a szülésre egy tanfolyammal?

Sokaknak keserves folyamat a szülés, és még többen vannak, akik rettegnek az anyává válás fájdalmaitól, mindeközben egyre többen számolnak be arról, hogy ez lehet szép, meghitt, erőt adó élmény is akár. Sok múlik a szakemberek segítségén is, de legalább annyi a kismama hozzáállásán. Fontos, hogy a várandós nő előre tudja, mire számíthat, illetve mit szeretne – ennek körvonalazásában tud segíteni a szülésfelkészítő tanfolyam.

Júliusban két szülésfelkészítő csoport is indul Kolozsváron, mindkettő dúla vezetésével, körülbelül egyforma áron. A csoportba apákat is várnak, akiknek plusz tíz nap szabadságot biztosít a tanfolyam elvégzését igazoló papír. A Deák Zsófia illetve Szőcs Kinga által vezetett alkalmak mellett más kolozsávári dúlákat is meg lehet keresni, hogy ha nem is hirdették meg Facebook-eseményként, még előfordulhat, hogy terveznek csoportot indítani a közeljövőben. Ha a júliusi csoportok betelnek, az augusztusban induló szülésfelkészítőre is lehet jelentkezni.

Akik már több gyermeknek is életet adtak, állítják, hogy minden szülés más, és általában az első a legnehezebb. Ehhez hozzájárul az is, hogy a másodiktól már nem ismeretlen terep a szülészet, akkor sem, ha más a helyszín, Már tudja a kismama, hogy milyen beavatkozások várhatnak rá, mikor mit akarnak aláíratni vele, kik forgolódnak körülötte (asszisztensek, bábák, orvos), kitől mit kérhet, hová kerül a gyereke, miután megszületett, mit csinálnak vele. Azt is tudja, hogy mit nem szeretne újra átélni, és mit tehet ezért, mi az, ami rajta múlik. A szülésfelkészítő csoport vezetője egészen apró részletekre kiterjedő figyelemmel avatja be az első babájukat várókat mindenbe, ami a szüléssel kapcsolatos.

Szó esik a várandósság alatti változásokról is, az ajánlott és kerülendő mozgásformákról, táplálkozásról, a gát ápolásáról, védelméről, edzéséről, ami szükségtelenné teheti a gátmetszést, a kórházi csomagról, amelyről a listát hazai körülményekhez igazították – és sok várandós nő először itt találkozik azzal a fogalommal is, hogy szülési terv. A szülési tervet fontos többször is átbeszélni a választott szülészorvossal, mivel a szülés körülményeire vonatkozó kívánságokat tartalmaz. Jó megbeszélni előre az orvossal, ha apás vagy dúla által is kísért szülést szeretne a kismama, ha nem akarja alávetni magát különböző egészségügyi beavatkozásoknak (pl. nem akar burokrepesztést, oxitocint, epidurális érzéstelenítést, gátmetszést), vagy nem szeretné, ha azonnal elvágnák a köldökzsinórt (megfosztva ezzel a babát a placentából még áramló vérének jelentős százalékától), szeretné viszont maga táplálni a kisbabáját, tápszeres kiegészítés nélkül.

Az imént említett kérdéskörök részletesen tematizálódnak a szülésfelkészítő alkalmakon. A kismamákat informálják arról, milyen természetes módszerekkel lehet enyhíteni, elviselhetőé tenni, a maguk javára fordítani a fájdalmat (pl. légzésgyakorlatok, zenés relaxálás, pozíciók, mozgás), hogyan segíthet ebben az apa vagy a dúla, egy kísérő (pl. lelki megerősítés, bátorítás, fizikai támasz, borogatás, masszázs). A kórházi fájdalomcsillapítók mellékhatásairól, hátrányairól is felvilágosítják a kismamákat, illetve arról is, hogy milyen esetekben indokolt, életmentő ezeknek a használata. Az a kérdés is felmerül, hogy be kell-e rohanni már az első fájásoknál a kórházba, meddig lehet várni ezzel, illetve milyen természetes praktikák segíthetnek, ha nem indul be a szülés, túlhordás esete forog fenn.

Szőcs Kinga szülésfelkészítő szereti ismételgetni, hogy: „minden nő képes megszülni a gyermekét, így vagyunk megteremtve” – ezzel biztatja a kismamákat, akik szívesen is hallják ezt tőle. Ugyanakkor fontosnak tartja tisztázni velük, hogy mindig jöhetnek váratlan helyzetek, amikor az anyának elsősorban a sajt és a babája egészségét kell figyelembe vennie a döntéshozásnál. A legtöbb esetben csak a vajúdás során derül ki, hogy császármetszésre lesz-e szükség, tehát a természetes szülés abszolút pártolóinak is fel kell készülniük erre az eshetőségre. Ők tanácsokat kaphatnak arra nézve, hogyan lehet ebből is a legjobbat kihozni. Azoknak, akik ezt kényelmi szempontból, a fájdalomtól való félelem miatt választanák, érdemes viszont végiggondolni, milyen kockázatokkal jár a műtűt a babára, illetve az anyára nézve.

Az első babájukat váró nők közül sokan jobban aggódnak a baba megérkezését követő időszak teendői miatt. A szülésfelkészítő tanfolyam a gyermekágyas időszakkal is foglalkozik: a szoptatás körüli tévhitekkel és igazságokkal, a tápszerezés, a hozzátáplálás, a cumizás, valamint a pelenkázás, fürdetés körüli kérdésekkel, illetve hogy az anya mit tehet a maga minél hamarabbi felépüléséért.

A csoportban mindenki felteheti a maga kérdéseit, választ kaphatnak a jövendőbeli anyák olyan kérdőjelekre is, amelyek még nem fogalmazódtak meg bennük. A tudatos készüléssel pedig kiküszöbölhető számos kellemetlen meglepetés, abból fakadó ijedelem, és növekszik az esélye annak, hogy szép (nem fájdalommentes, mégis csodálatos) szülés- és születésélményben legyen része az anyának és gyermekének, megalapozva ezzel is a kettejük közti harmonikus kötődést. A harmadiknak, az apának sem kell mindebből kimaradni. A gyakorlatias, élménydús, interaktív, szemléletes (plakátok, videók) számukra is azokat a folyamatokat, amelyek mind részei az új család létrejöttének.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?