Hamarabb mehetnek ezentúl nyugdíjba, akik speciális munkakörülmények között dolgoznak

Megszavazta szerdán a képviselőház a 2010-ben elfogadott nyugdíjtörvény módosítását célzó törvénytervezetet, amely jelentős változásokat eszközöl azon személyek nyugdíjának kiszámításában, akik speciális munkakörülmények között dolgoztak.

Kerekes Károly, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője, a képviselőház munkaügyi bizottságának tagja úgy értékelte, a jelenlegi módosítással a törvényhozói testületnek sikerült orvosolnia azokat az "igazságtalanságokat", amelyekkel az új nyugdíjtörvény életbelépését követően szembesültek az érintettek.

„Az RMDSZ az elmúlt időszakban számos olyan törvénytervezetet dolgozott ki, amely a 2010-ben elfogadott nyugdíjtörvényben észlelt igazságtalanságokra ad megoldásokat. Ma (szerdán, szerk. megj.) azon személyek nyugdíjazáshoz szükséges szolgálati időtartamon sikerült változtatnunk, akik a volt 1-es, jelenleg speciális munkacsoportban nehéz feltételek között tevékenykednek. Például az említett munkakategóriába tartoznak azok a bányászok, akik munkaidejük 50 százalékát a föld alatt, illetve rádióaktív környezetben töltik, de hasonlóan a különböző művészeti ágazatokban komoly fizikai erőfeszítést igénylő tevékenységeket végző személyek is (akrobata, balettáncos, opera és operett énekesek, stb.). A jelenleg hatályos nyugdíjtörvény értelmében ezen személyek szolgálati idejét megemelték, így ez jelentősen befolyásolta a nyugdíj értékének kiszámítását. Ezt a helyzetet mielőbb orvosolni kellett” – mutatott rá Kerekes Károly, az RMDSZ munkaügyi szakpolitikusa.

„Gyakorlatilag az ebben a kategóriában dolgozók, akik a 2010-ben elfogadott nyugdíjtörvény értelmében vonultak nyugdíjba, jóval kevesebb nyugdíjat kaptak, azért mert megemelték a szolgálati időtartamot, mint azok, akik a törvény hatályba lépése előtt tették ezt. Ugyanazzal a módszerrel kiszámolt nyugdíj kevesebb lett 2011. január 1-től, mint azok esetében, akik 2010. december 31-ig vonultak nyugdíjba. Ez elfogadhatatlan. A jelenlegi jogszabály azonban visszamenőleg is jogorvoslatot ad azon személyek részére, akik a 2011. január 1-től hatályba lépett nyugdíjtörvény alapján kedvezőtlen körülmények között vonultak nyugdíjba” – hangsúlyozta Kerekes Károly, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője.

A Maros megyei törvényhozó elmondta, a nyugdíjazáshoz szükséges szolgálati időtartam a következőképpen változik a jelenlegi szabályozás értelmében: a bányászok esetében a jelenlegi 30 helyett 20 évre csökken a szolgálati idő, az 1-es sugárzónában dolgozóknak, akik uránbányákban, nukleáris erőművekben tevékenykedtek, 22 év és 5 hónapról,  15 évre csökken, míg a 2-es sugárzónában dolgozóknak, akik röntgensugaraknak vannak kitéve, 25 év és 5 hónapról, 17 évre csökkentették a szolgálati időtartamot. A negyedik kategóriába tartoznak azok a személyek, akik különböző művészeti tevékenységeket folytattak, mint például az akrobaták, balettáncosok, opera és operett énekesek, ezen személyeknek a nyugdíjazáshoz szükséges 30 év szolgálati időből legkevesebb 20 évet kell dolgozzanak művészeti pályájukon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?