Elítélték a székelyföldi kislányt megalázó orvost

Három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték csúszópénz elfogadása miatt azt a sebészorvost, aki hiányos román nyelvtudása miatt megalázott egy olaszteleki kislányt és családját februárban.

Az alapfokú ítélet szerint Ioan Dobrescu, a Kolozsvári Sürgősségi Gyerekkórház sebészorvosa négy éves próbaidőt kapott, ha pedig hat éve belül újabb bűncselekményt követ el, le kell töltenie felfüggesztett börtönbüntetését is. Az orvosnak ezenkívül vissza kell fizetnie a csúszópénzt, és a perköltségeket is fedeznie kell.

Dobrescut 2012-ben érték tetten, amint csúszópénzt fogadott el egy kislány könyökműtétéért. A clujust.ro tájékoztatása szerint az ügyben az orvost felmentették, évekkel később viszont a kolozsvári táblabíróság semmissé nyilvánította a kolozsvári bíróság ítéletét, és újabb tárgyalást rendelt el. A megfellebbezhető ítélet itt érhető el

Mint arról már beszámoltunk, az orvost a gyerekkórházzal együtt a diszkriminációellenes tanács is "elítélte", amiért diszkrimináció érte az intézményben azt a székelyföldi magyar lányt, akit az alkalmazottak megaláztak a hiányos román nyelvtudása miatt. A testület 1000 lejre bírságolta Ioan Dobrescu ügyeletes orvost és 2000 lejre a kórházat.

A CNCD határozata szerint a kórházi alkalmazottak megszegték a diszkriminációellenes jogszabályt és a betegek jogairól szóló törvényt azáltal, hogy nem tájékoztatták „tisztelettudó hangnemben” a páciens anyanyelvén (vagy egy általuk is ismert nyelven) a 17 éves olaszteleki lányt és hozzátartozóit a diagnózisról.

A 17 éves olaszteleki lány február közepén Kolozsváron az unitárius egyház által szervezett versmondó- és népdalvetélkedőn vett részt. Egy gyalogátjárónál keresztülment a lábán egy busz, ezért beutalták a kolozsvári gyermeksürgősségi kórházba. A Kovászna megyei lány szülei segítséget kértek Rácz Norbert unitárius lelkésztől, hogy tolmácsoljon nekik a kórház személyzetével való zökkenőmentes kommunikáció érdekében. Az orvosi vizsgálat idején azonban a lelkészt felszólították, hagyja el a kórtermet, mert csak egy hozzátartozó maradhat a sérülttel. A lelkész szerint Ioan Dobrescu ügyeletes orvos már a beutaláskor szóvá tette, hogy miért nem tud románul a páciens, és emiatt azt állítja a lelkész, végig megalázóan viselkedtek a lánnyal és családjával.

A törvényszegésért a beteget beutaló ügyeletes orvosra, Ion Dobrescura 1000 lejes bírságot szabott ki a CNCD. A Kolozsvári Sürgősségi Gyerekkórháznak a határozat szerint 2000 lejes bírságot kell kifizetnie, mert az intézmény nem teremtette meg a feltételeit a betegek jogairól szóló (2003/46-os) törvény alkalmazásának. A CNCD ugyanakkor felszólította a kórházat, hogy teremtse meg ezeket a feltételeket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?