RMDSZ: lendületet kell adni az észak-erdélyi autópálya építésének

Újabb lendület kell adni az észak-erdélyi autópálya Bihar megyei szakasza építésének – összegezte Cseke Attila, Bihar megyei RDMSZ-es parlamenti képviselő Nagyváradon, miután Tasó László magyarországi miniszteri rangú közlekedéspolitikáért felelős államtitkár beszámolt arról, milyen köz- és vasúti infrastrukturális beruházásokat végeznek Magyarország keleti határánál, illetve Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke beszámolt arról, milyen kerékpárút-összeköttetéseket terveznek Bihar megye felé.

Fontos bejelentenivalókkal érkezett, mondta Tasó László, akivel mégy Nyíradony polgármestereként alakítottak ki jó kapcsolatot a Bihar megyeiek. „Utakra, közlekedési kapcsolatokra szükség van” – fogalmazott az államtitkár, majd felsorolta, milyen beruházásokat terveznek befejezni 2018 végéig a határmenti övezetben.

A Debrecentől a határ felé vezető M35-ös autópálya első és második szakaszának területét a napokban adják át a kivitelőznek, itt nettó 69 milliárd forintot fektetnek be. Az M4-est Berettyójfalutól ősszel kezdik továbbépíteni Nagykerekiig 89 milliárd forintért, Miskolctól pedig Tornyosremete felé építik az M30-ast, a 160-170 milliárd forintos beruházással 2019-ben készülnek ezzel. Ezzel megnyílik az út Via Carpatia közlekedési folyóshoz, Romániából autópályán juthatnak el Szlovákia és Lengyelország felé. Püspökladány és Debrecen között villamosítják a vasutat, és óránként 160 kilométerre emelnék  közlekedési sebességet.

Szintén idén megerősítik a Debrecen–Nyírábrány (Nyírábrány és Érmihályfalva között szintén van határátkelő) utat, hogy az a legsúlyosabb, 11,5 tonnás tehergépkocsikat is elbírja.  A Nyírábrányi határátkelőt RO-HU forrássokkal nagy határátkelővé minősítenék át, itt jelenleg legtöbb 3,5 tonna súlyú járművek közlekedhetnek. Tasó hangsúlyozta: Magyarországnak az az érdeke, hogy Románia a schengeni övezetbe kerüljön, és ehhez minden támogatást megadnak.

Pajna Zoltán az EuroVelohoz, azaz az Európai Kerékpárút Hálózathoz való csatlakozásról beszélt. Nagyvárad és Berettyóújfalu között már elkészült a kerékpárút, Berettyóújfaluból Komádi, illetve derecskén át Debrecen felé lehet menni. Debrecenből Hajdúszoboszló és Balmazújváros felé, illetve Nyírábrán –Érmihályfalva illete Vámospércs–Érhmihályfalva útvonalakon haladnának, lés kerékpárral megközelíthetővé válik a Tisza-tó is. Ehhez Pástor Sándor hozzátette: szükség van a Bihar megyén belül kerékpárutak kiépítésére is. 

Szükség van az autópálya Bihar megyei szakaszára

Bihar megyében ugyan van szerződés az észak-erdélyi autópálya 64 kilométeres szakaszának megépítésére (a szerződést 2015májusában írták alá), ás bár ígéretet kaptak arra, hogy idén áprilisban folytatják az építkezést, június elsejéig semmi nem történt, mondta Cseke Attila.

A képviselő emlékeztetett arra is, hogy februárban Daniel Costescu szállítási miniszter konkrét határidőket mondott, amiket nem tartottak be, az újabb hivatalos kérdésre, bár eltelt a törvényes határidő, a szállítási miniszter nem válaszolt. Cseke Attila szerint jelenleg az Országos Autópálya- és Útkezelő Társaság (CNADNR) két lehetőség közül választhat. Vagy mihamarabb felbontják a szerződést, és újabb licitet írnak ki a Bihar megyei szakaszra, vagy ráveszik a szerződést elnyerő spanyol céget ara, hogy kezdjen el végre dolgozni.

Cseke Attila azt is elmondta, ami a további közúti és vasúti feljesztéseket illeti, ma nyíltak meg a nagy pályázati lehetőségek, kérdés, hogy a Román Államvasutak és a CNDANR mennyire használja majd ki ezeket. A megjelentek abban egyetértetek: Bihar megyének létszükséglet lenne az autópálya megépítése akár Berettyószéplakig is, hiszen az autópálya megléte a gazdasági fejlődést gyorsítaná.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?