Uniós ügynökség: Romániában magas a kábítószerezéshez köthető HIV-fertőzések száma

Míg Romániában hivatalos adatok szerint alig akad valaki, aki kipróbálta a drogokat, addig az intravénás kábítószer-használathoz köthető HIV-fertőzések száma magas európai viszonylatban – állapítható meg az EU kábítószerügyi központja (EMCDDA) által kedden Lisszabonban közzétett 2016. évi kábítószer-jelentéséből.

Az Európában bejelentett összes olyan HIV-fertőzés közül, ahol a fertőződés módja ismert, az intravénás kábítószer-használatnak tulajdonítható esetek részaránya továbbra is stabilan alacsony (az elmúlt évtizedben 8 százalék alatt). Nagyobb arányról számoltak be azonban Litvánia (32 százalék), Lettország (31 százalék), Észtország (28 százalék) és Románia (25 százalék) esetében - olvasható a jelentésben.

A kábítószer-használók, és különösen az injektálók, a használathoz szükséges eszközök megosztása és a védekezés nélküli szexuális élet miatt ki vannak téve a fertőző betegségek veszélyének. A kábítószerek injektálása továbbra is meghatározó szerepet játszik a vér útján terjedő fertőző betegségek átadásában, például a hepatitis C vírus (HCV) és az emberi immunhiány vírusa (HIV) terjedésében.

Ami az újonnan bejelentett HIV-eseteket illeti, bár a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az Európai Unióban tartósan csökken ezek száma, Románia ebben a tekintetben még mindig az átlag fölött van. Az intravénás kábítószer-használatnak tulajdonítható, újonnan bejelentett HIV-esetek átlagos aránya az unióban 2014-ben 2,4 eset/1 millió lakos volt, azaz kevesebb mint a 2005-ös arány (5,6 eset/1 millió lakos) fele. Több országból, különösen Észtországból és Lettországból azonban magasabb arányokat jeleztek. Görögországban és Romániában korábban lokális járványkitörések voltak, 2012 óta csökkenés tapasztalható..

Az európaiak egynegyede kipróbált már kábítószereket

A becslések szerint több mint 88 millió felnőtt, avagy az Európai Unió 15–64 éves népességének valamivel több mint egynegyede próbált már ki kábítószereket az élete valamely pontján. A férfiak körében gyakoribb a kábítószerhasználat (54,3 millió), mint a nőknél (34,8 millió). A leggyakrabban használt kábítószer a kannabisz (51,5 millió férfi és 32,4 millió nő); a kokain (11,9 millió férfi és 5,3 millió nő), az MDMA, közismertebb nevén ecstasy (9,1 millió férfi és 3,9 millió nő) és az amfetaminszármazékok (8,3 millió férfi és 3,8 millió nő) használatának becsült életprevalenciája sokkal alacsonyabb.

A kábítószer-használat életprevalenciáját tekintve az országok között komoly különbségek vannak, Franciaországban 10 felnőttből nagyjából négy, Dániában és Olaszországban a felnőttek nagyjából egyharmada érintett, míg Bulgáriában, Máltán, Romániában és Törökországban kevesebb mint egytizedük.

Romániában 2013-as becsült adatok szerint a 15 és 64 év közöttiek 0,8 használó fogyasztott már kokaint, ez az arány Spanyolországban a legnagyobb: 10,3 százalék. Az ópiátokra vonatkozóan a jelentés nem közöl becsült romániai adatot, itt az Egyesült Királyság viszi a prímet.

Az amfetaminszármazékok esetében szintén az Egyesült Királyság vezet 10,3 százalékkal, míg Romániában a népesség 0,3 százaléka élt már ezzel a szerrel. Görögország és Törökország a pozitív csúcstartó 0,1 százalékkal.

Az ecstasyt szintén az Egyesült Királyságban kedvelik a legjobban (9,2) százalék, míg Románia esetében ez az érték 0,9 százalék. A szert a törökök utasítják el a leginkább, csak a népesség 0,1 százaléka próbálta ki.

A legnagyobb kannabiszfogyasztó Franciaország, ahol a felnőtt népesség 40,9 próbálta ki a szert, míg Romániában 4,6 százaléknyian. A legkevesebben Törökországban szívtak már marihuánát (0,7 százalék).

Az adatok a szakértők kutatásain, becsléseken és anonim önbevalláson alapulnak. A jelentés tartalmazza az EU 28 tagállama mellett a norvég és a török felméréseket is.

A fiatalok kísérleti nyúllá válhatnak

A jelentés szerint ismét növekszik az ecstasyt használók száma, s tovább bővül a szintetikus drogok, köztük az opiátok piaca Európában. Az Európai Unió kábítószerügyi központjának (EMCDDA) igazgatója, Alexis Goosdeel elmondta: az ecstasy leginkább a fiatalok körében hódít. Mintegy 2,1 millió 15-34 év közötti fiatal számolt be arról, hogy az elmúlt évben használt ecstasyt. Hozzátette, hogy a szer újbóli térnyerése az új előállítási módszerekkel és a jelentősen bővülő online kínálattal függ össze, s ez utóbbi fejleményre Európának válaszlépéseket kell tennie, egyebek közt egy riasztórendszer kiépítésével - hangsúlyozta.

A jelentés szerint folyamatosan nő az új pszichoaktív szerek száma, jelenleg több mint 560 új pszichoaktív szert tartanak számon. 2015-ben 98 új szerről piacra kerüléséről értesültek. Az új szerek listáján ismét a szintetikus kannabinoidok és a szintetikus katinonok voltak túlsúlyban, s ezek némelyike rendkívül mérgező. A fiatal fogyasztók kísérleti nyúllá válhatnak olyan szerek fogyasztásával, amelyeknek egészségügyi kockázatai ismeretlenek - figyelmeztetett.

A szintetikus kannabinoidokat a kannabisz "legális" helyettesítőjeként árusítják, és tömeges mérgezéseket is okoztak már, például Lengyelországban. Az alfa-PVP nevű szintetikus katinont pedig 2011 óta közel kétszáz akut mérgezéssel és több mint száz halálesettel hozták összefüggésbe.

Goosdeel kiemelte: aggodalomra ad okot az új szintetikus opiátok száma is. 2009 óta összesen 19 új szintetikus opiátot, köztük 11 fentanilt azonosítottak, s egyes szereket heroinként árusítanak, ami a halálos túladagolás kockázatával jár. Eközben nő a heroin okozta túladagolásos halálesetek száma is. Bár az EU-ban 2014-ben történt 6800 haláleset csak kevéssel több mint az előző évben volt, Írországban, Litvániában, Svédországban és az Egyesült Királyságban aggasztó a növekedés. Felhívta a figyelmet arra: most már számos ország a túladagolást megakadályozó gyógyszert - naloxont - biztosít közösségi programokon keresztül.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?