Pályázattal javítanának a nagyváradi romák sorsán

Már írják azt a pályázatot, amellyel a nagyváradi, úgynevezett „NATO-blokkokban” és környékükön élő roma családok életét könnyítenék meg - hangzott el Huszár István alpolgármester, Kecskés Irén Mónika nagyváradi tanácstagjelölt és Lakatos János, megyei tanácselnökjelölt keddi közös sajtótájékoztatóján.

A sajtótájékoztatón levetítettek egy kisfilmet is, mely télen készült, és a Voltaire-negyed kalyibáiban élő romák életébe enged bepillantást. Számukra építenék fel egy újabb, 16 lakásos tömbházat a projekt keretében, emellett vízórákkal is felszerelnék a már meglévő, 96 lakásos ingatlant.

A szociális lakásokban élők többéves adósságot róttak fel, miután évekig senki (sem az önkormányzat, sem a vízművek) nem kérte tőlük, hogy fizessenek, ezért szinte lehetetlen törleszteni a felhalmozott hátralékot – hangzott el. Mindazonáltal az ott lakók lépcsőházanként vízdíjat gyűjtenek, így havonta lakásonként száz, összesen 1600 lejt fizetnek.

Jelenleg havonta egy-egy lépcsőház van ivóvíz. A projekt keretében egyéni mérőórákkal látnák el lakásokat, hogy mindenki a saját fogyasztását fizesse, hiszen élnek ott olyan családok is, akik egy csapot használnak, de olyanok is, akiknek mosógépük van – hívták fel a figyelmet a jelöltek. A negyed lakóinak negyven százaléka dolgozik, mások napszámba járnak, megint mások szociális segélyből élnek - hangzott el.

Egy többfunkciós központot is építenének a telepen élőknek, melyben többek között oktatási-nevelési szakembereket foglalkoztatnának, akik a gyermekekkel és felnőttekkel is együttműködnének. Az egészségnevelés alapkövetelmény lenne, Lakatos János munkaerő-közvetítést is vállalna.

A központ feladatai közé tartozna továbbá a roma kultúra megőrzése A központban roma származású személyeket foglalkoztatnának, a közösség tagjai közül többeknek is van felsőfokú végzettsége, akik el tudnák látni a szükséges feladatokat – hívták fel a figyelmet.

A pályázatot az emberi erőforrások regionális programjához nyújtják majd be, értéket egyelőre 1,8 millió euróra becsülik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?