Egyre népszerűbb Anglia a romániai kivándorlók körében

A legtöbben Spanyolországban telepednek le véglegesen, míg a Németországba tartó kivándorlók száma öt év alatt a felére csökkent.

Három év csökkenést követően 2014-ben ismét nőtt a boldogulásukat külföldön kereső román állampolgárok száma. A Román Statisztikai Évkönyv legfrissebb számának adatai azt mutatják, hogy a legtöbben még mindig Olaszország felé veszik az irányt, annak ellenére, hogy a népszerűsége évek óta meredeken csökken.

Tavalyelőtt 55 ezren vándoroltak ki Itáliába, ami alig valamivel több, mint a fele a 2009-es 101 161 főnek. A második legnépszerűbb célország Spanyolország, ahol 2014-ben 32 ezren telepedtek le, 10 ezerrel többen, mint egy évvel korábban, ám 11 ezerrel kevesebben, mint 2009-ben. A harmadik helyre Nagy-Britannia került, 32 500 romániai bevándorlóval.

A szigetország vonzereje röpke néhány év leforgása alatt megsokszorozódott, hiszen egy évvel korábban még csak 17 250 honfitársunk telepedett le, ideiglenesen vagy véglegesen az Egyesült Királyságban, 2009-ben pedig mindössze 8631.

Dumitru Sandu, bukaresti szociológus, a külföldre irányuló romániai népmozgás kutatója szerint ennek két fő oka van: egyrészt a hazai fiatalok körében az angol messze a legismertebb idegen nyelv, másrészt Nagy-Britanniában lényegesen könnyebben tudnak elhelyezkedni a magasan kvalifikált szakemberek, mint a többi migrációs célországban. A szigetország felsőoktatási intézményei minden más nyugati állam egyetemeinél vonzóbbak a romániai fiatalok körében, s ebben a statisztikában a külföldön tanulók is kivándorlónak számítanak.

Németország és Franciaország viszonylatában az angliaival ellentétes folyamat játszódott le.

Előbbibe 2009-ben még 47 134 hazánkfia vándorolt ki, ám 2014-ben már csak 23 715, Franciaország esetében pedig 7576-ról 2800-ra csökkent a romániai eredetű migránsok száma. Öt év alatt megfeleződött azok száma, akik az Amerikai Egyesült Államokban, illetve Kanadában képzelik el a jövőjüket, ellenben a Dániába és Norvégiába tartó kivándorlóké megduplázódott. Magyarország „Más államok” címszó alatt szerepel a statisztikában.

Tavalyelőtt összesen 184 603 román állampolgár telepedett le külföldön.

Ez 14 százalékkal több az egy évvel korábbi számnál, ám messze elmarad a 2007-es csúcstól, amikor félmillióan hagyták el az országot. A rendelkezésre álló adatok szerint a kivándoroltak kevesebb mint 10 százaléka, 11 200 személy telepedett le véglegesen külföldön. Ezek körében Spanyolország jóval népszerűbb Olaszországnál, előbbit ugyanis 3100 személy, utóbbit csak 1500 választotta új hazának.

Jelenleg kb. 2,3 millió román állampolgár él külföldön, többségük munkaképes korú. Ezen vendégmunkások a rendszerváltás óta 61,5 milliárd eurót küldtek haza, ami 1,5 milliárddal több, mint a 2000 óta az országba befektetés formájában beáramlott külföldi tőke.

Kapcsolódók

Kimaradt?