Most már mindent lehet tudni a megnövelt gyereknevelési támogatásról

Közvitára bocsátotta a kormány hétfőn a gyereknevelési támogatásokról rendelkező, július elsejétől életbe lépő új törvény alkalmazási szabályzatát, amely számos – eddig nyitott – kérdésre ad választ a jogszabállyal kapcsolatban. A dokumentum innen letölthető.

Mint korábbi írtuk, a március végén elfogadott, 2016/66-os számú törvényben törölték a havi juttatás összegének felső korlátját, ami jelenleg 3400 lej. A kismamáknak (esetenként apáknak) ugyanúgy a szülés előtti 12 hónapban szerzett jövedelmük havi átlagának 85 százaléka jár, mint eddig, de újdonság, hogy a támogatás nem lehet kisebb az országos bruttó minimálbér 85 százalékánál.

Eltörölték ugyanakkor azt a rendelkezést, hogy a kismamák választhatnak az egy éves (nagyobb támogatással járó) és a két éves gyermeknevelési szabadság között. Ezentúl egységesen két éves gyermeknevelési szabadságra jogosultak azok a nők, akiknek a szülés előtti két évben legalább 12 hónapig adózott jövedelmük volt. Ez idő alatt megkapják a jövedelmük szerinti támogatást.

A törvény alkalmazási szabályzata szerint automatikusan kétévesre hosszabbodik azoknak a nőknek a gyereknevelési szabadsága, akik a jogszabály életbe lépése előtt az egy éves időtartam mellett döntöttek, és ez az egy év még nem járt le. Ha lejárt az egy év, és időközben a nő visszament dolgozni, akkor most újabb egy éves gyereknevelési szabadságot vehet igénybe.

A gyereknevelési támogatást igényelhetik azok a nők is, akik a korábbi törvény szerint azért nem voltak jogosultak a juttatásra, mert a szülés előtti 12 hónapban nem volt adózott jövedelmük, ha a szülés előtti két évben legalább 12 hónapig adózott jövedelmük volt.

Újdonság, hogy azok a nők is kaphatnak gyereknevelési támogatást, akik nem fizették ki a helyi adókat és illetékeket. Ezt az eddigi törvény tiltotta. Ugyanakkor a támogatás igénylőinek többé nem kell hitelesített okiratokat benyújtani az illetékes hivatalba: elég, ha a másolat mellett az eredeti okmányt is magukkal viszik.

A kormány becslései szerint július elsejétől mintegy 78 ezer kismama számára nő meg a jelenlegi 600 lejről 1062 lejre a gyereknevelési támogatás, az összeg felső korlátjának eltörlése pedig 5500 szülőt érint kedvezően.

Kapcsolódók

Kimaradt?