Marosvásárhelyen tartották a hétvégén a Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedőt

A Magyar Nyelv Napjai háromnapos rendezvénysorozat részeként szombaton került sor Marosvásárhelyen a Kőrösi Csoma Sándor Anyanyalevi Vetélkedőre, ahol 90 kis- és általános-, illetve középiskolás diák vett részt.

Amint arról beszámoltunk, pénteken a Kultúrpalota nagytermében tartotta az Anyaanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, a Napsugár gyermeklap, a Nyilas Misi tehetségtámogató Egyesület, a Maros megyei Tanfelügyelőség és a Marosvásárhelyi Református Kollégium által szervezett A Magyar Nyelv Napjai rendezvénysorozat a megnyitó ünnepségét a Bolyai Farkas Elméleti Líceum, a Marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszékének társszervezésében.

Az eseményen több mint száz vendég, diákok és tanítóik, tanáraik, nyelvészek, történészek vettek részt, akik számára a szervezők színes programokat állítottak össze. A szakmai konferencia mellett, városi séta szerepelt a programban, amely során Marosvásárhely kulturális jellegzetességeivel ismerkedtek a jelenlevők, megkoszorúzták Aranka György szobrát, a kicsiket játszóház várta, a nagyobb diákokat táncház,  megtekintették a Maros Művészegyüttes előadását, meglátogatták a gernyeszegi Teleki-kastélyt.

Szombat délelőtt a vetélkedőé volt, a kisiskolások a Deus Providebit Tanulmányi Házban, az általános- és középiskolások a Mihai Eminescu Pedagógiai Líceumban mérték össze tudásukat.  A csapatok, – akik a korábban megszervezett megyei vetélkedőkön a legjobban szerepeltek, – olyan anyanyelvi játékokban méretkeztek meg, amelyben a nyelvi készségeiket és a nyelvhasználati tudásukat, képességeiket kellett bizonyítaniuk. A 4. osztályosok számára szervezett versenyen 16 csapat vett részt. Csíkszeredából, a Petőfi Sándor Általános Iskolából,  Gyergyószentmiklósról, a Fogarasy Mihály Általános Iskolából, Gyulakutáról, Kémerről, Kézdivásárhelyről a Nagy Mózes Líceumból, Kovásznáról a Kőrösi Csoma Líceumból, Marosvásárhelyről a Dr. Bernády György Általános Iskolából és a Művészeti Líceumból, Nagybányáról a Nicolae Iorga Általános Iskolából, Nagyváradról a Dimitrie Cantemir és a Szacsvay Imre Általános iskolákból, Sepsiszentgyörgyről a Székely Mikó Kollégiumból, Szatmárnémetiből a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumból és a Református Gimnáziumból, Tordáról a Jósika Miklós Líceumból és Zimándújfaluból a Móra Ferenc Általános Iskolából érkeztek a csapatok. Az 5-8. osztályosok csapatai Balánbányáról a Geo Bogza Általános Iskolából, Marosvásárhelyről az Európa és a Liviu Rebreanu iskolákból, Nagybányáról a Németh László Elméleti Líceumból, Nagyváradról a 11-es Általános Iskolából és az Ady Endre Elméleti Líceumból, Réty Antos János iskolájából, Sepsiszentgyörgyről a Székely Mikó Kollégiumból és Szászrégen Florea Bogdán iskolájából jöttek a csapatok. A 9-12. osztályosok versenyzői Kézdivásárhelyről, Kovásznáról, Marosvásárhelyről és Sepsiszentgyörgyről érkeztek.

A 24. Kőrösi Csoma Sándor Anyanyalevi Vetélkedőnek második alkalommal adott otthont Marosvásárhely. Ahogy Péntek János nyelvész professzor fogalmazott, “az Arankáék, a Bolyaiak, a Sütő András városának, talán más erdélyi településeknél is gyakrabban van része manapság a magyar nyelv elleni inzultusokból, provokációkból”, ezért is van külön jelentősége annak, hogy újból ebben a városban szervezték meg A Magyar Nyelv Napjait és az anyanyelvi vetélkedőt, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége évi fő rendezvényét, amelyet 1993-tól minden évben más-más erdélyi városban tartanak, a helyi közösséggel való szolidaritás, a kölcsönös bátorítás jegyében.

A vetélkedő eredményhirdetését, a rendezvénysorozat záróünnepségét vasárnap tartották a Kultúrpalota nagytermében. Az első helyezést a negyedik osztályosok vetélkedőjében a Nyelvtörők nevű csapat nyerte: Bartha Ákos, Gombocz Ágnes és Makkai Márton, a Művészeti Líceum tanulói. Őket követte a gyulakutai Bóbita csapat, – Antal Sára Panna, Császár Klára, Dósa Balázs – és a szatmári Kincs csapat, – Kalocsai Petra Adrienn, Linzenbold Frida, Sárvári Zsófia, – a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulói. A marosvásárhelyi Fürkészek, – Kántor Kincső, Kósa Emese Izabella, Tóbiás Noémi, – a Dr. Bernády György Általános Iskolából, valamint a csíkszeredai Csíki Petőfisek, – Bocskor Salló Farkas, Borbély Ágnes, Herta Noémi, – a Petőfi Sándor iskolából, dícséretben részesültek.
A nagyok, 5. és 12. osztályosok vetélkedőjének első díját két csapat nyerte el: a sepsiszentgyörgyi 6 Árok mentén nevű ­csapat – Damokos Beatrix, Szonda Gergő és Péter Brigitta a Székely Mikó Kollégiumból, – valamint a marosvásárhelyi Gatyábarázott szókukacok, – Portik Kriszta, Jánosi Mária Beatrice és Portik Sándor Szilárd, a Bolyai diákjai, – nyerték. A második helyezést a nagyváradi Anyanyelvcsavarók, – Divin Judit, Kohán Zsófia Emma, Társi Kristóf Zsolt, az Ady Endre Líceumból és a sepsiszentgyörgyi Zuvatolók csapata, – Dénes Petra, Izsák Arnold Róbert, Man Rebeka, a Mikó diákjai érték el. A harmadik díjat a marosvásárhelyi Épkézláb ékesszólók csapata, – Góga Andrea, Koós Imola és Magyari Zsuzsanna a Bolyaiból, – valamint a nagyváradi Anyanyelvelők, – Zefer Szilvia Petra, Moghis Bianca és Zsebe Adél, a 11-es általános iskolából, – nyerték. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?