A helyi tanács nem szavazta meg, Dorin Florea mégis Koncz Zsuzsa koncertet szervez

Nem hagy fel a Koncz Zsuzsa és az ismert román énekesnő, Angela Simile koncertjének megszervezésével Dorin Florea. Az újabb városvezetői mandátumra pályázó Florea annak ellenére szervezi a kampány közepén a könnyűzenei koncertet, hogy ezt nem szavazta meg a helyi tanács, a kampányrendezvénynek is nyilvánulhat, az elöljáró ugyanakkor a napokban tartott Edda koncert előtt a tervezett beszédét sem tudta elmondani, a tömeg ugyanis kifütyölte és lehurrogta.

Florea nem ad a látszatra

A marosvásárhelyi tanács áprilisi, rendkívüli ülésén elutasította a polgármester által tervezett koncertet, ugyanis kampányidőszakban törvénytelen bármilyen tömegrendezvényt szervezni. Nem hagyta jóvá a testület az erre szánt 150 ezer lejt sem, mondván, hogy majd a június 5-i helyhatósági választások után visszatérhetnek a témára.

Az önkormányzat nem hagyta jóvá a kolozsvári Untold fesztivál mintájára tervezett Untold warm up partyt sem. A városvezető azonban a választási kampány kellős közepén a látszattal sem törődik: kivasutat avat a Somostetőn és várja az ötleteket a gyerekektől, hogy hogyan nevezzék el az évtizedek óta működő vonatot.

Arra az újságírói kérdésre, hogy miért szervez koncertet, illetve milyen pénzből, az elöljáró velősen válaszolt: „Azért lesz koncert, mert én úgy akarom”, majd primitívnek nevezte a számára kényelmetlen kérdést megfogalmazó újságírót, ahogyan azokat az önkormányzati képviselőket is, akik „nem úgy szavaztak, ahogy kellett volna”. A városvezető a koncert anyagi részéről nem beszélt, így nem tudni milyen pénzből akarja fedezni a rendezvény költségeit.

A múlt heti, 20. Marosvásárhelyi Napokra, ugyancsak a polgármesteri hivatal által, a Ligetben szervezett Edda-koncerten, a közönség kifütyülte és lehurrogta Floreát, akit az együttes frontembere, Pataky Attila hívott fel a színpadra. Ám amikor a mikrofonba akart szólni, a közönség a bekiabálásával, füttykoncertjével megakadályozta az elöljárót beszéde elmondásában.  A Facebookon többen is megfogalmazták azt az észrevételüket, hogy a magát minden vásárhelyi polgármesterének tartó Florea 16 év alatt nem volt képes megtanulni még egy minimális szinten sem magyarul.

Nyilvános vitára hívja Floreát Soós

Soós Zoltán független polgármesterjelölt továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy nyílt vitán tegye fel a kérdéseit Dorin Floreának, például arról, hogy az elmúlt 16 évben melyek azok a tervek, elképzelések, amelyek nem valósultak meg, holott ígéretet tett a lakosságnak. Soós tiszteletlenségnek nevezi a marosvásárhelyiekkel szemben, hogy a polgármester a sajtón keresztül üzenget és vádaskodik.

„Gyávaság, hogy nem áll ki vitázni, pedig csaknem egy héttel ezelőtt nyilvános vitára hívtam” – fogalmazott a Claudiu Maior polgármesteri tanácsos által közleményben felsoroltakra válaszolva. Soós hangsúlyozta: azért nem szavazott meg több határozatterveztet, mert ezek veszélyeztették az adófizetők pénzének ésszerű és tisztességes felhasználását.

„Büszke vagyok arra, hogy megakadályoztam a szemétszállítással kapcsolatos határozatot, mert ezzel egy újabb korrupciós botránytól óvtuk meg a várost” – fogalmazott Soós Zoltán. A határozat arról rendelkezett, hogy a már amúgy is emelt díjas hulladékszállítási szolgáltatásra a város a saját költségvetéséből is pénzt különítsen el. Az akkori döntés értelmében a polgármesteri hivatal közbeszerzést kellett volna kiírjon a szemétszállítási szolgáltatásokra, de azt hét hónap alatt sem tudta megoldani.

Ugyancsak ellenezte Soós, mint önkormányzati képviselő, a Maris Moto Fest rendezvény támogatását, ugyanis nem értett egyet azzal, hogy alig pár nappal a fesztivál kezdete előtt több tízezer lej támogatást biztosítson az önkormányzat közpénzből egy olyan rendezvénynek, amelyről még leírást sem kaptak a képviselők, miközben színvonalas rendezvényeket, például a Vásárhelyi Forgatagot nem támogatja az önkormányzat, és még a város köztereiről is kiszorítja.

Soós hozzátette: a polgármesteri hivatal jóval a piaci ár felett készült föld alatti szeméttárolókat megvásárolni, amivel szintén nem ért egyet. „A marosvásárhelyi polgármesteri hivatalnak így is több korrupciós dossziéja van kivizsgálás alatt, mint elbírálásra váró európai uniós pályázata, ez a döntésünk is helyesnek bizonyult” – mondta a független polgármesterjelölt.

Soós Zoltán ugyanakkor ismét nyilvános vitára hívja Dorin Floreát. „Viselkedjen férfiként, vádjait fogalmazza meg szemtől szemben, vállalja a nyilvános vitában való megméretkezést, hiszen a vásárhelyi lakosoknak joguk van megismerni a polgármesterjelöltek elképzeléseit a város jövőjére vonatkozóan” – írta szerdai közleményében Marosvásárhely magyar polgármesterjelöltje.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?