Sávelválasztókat követelnek a balesetek megelőzése érdekében

Sávelválasztó korlátok kiépítését kérik egy online petíció aláírói a hatóságoktól a forgalmi balesetek megelőzéséért.

A közel másfélezer személy által aláírt petícióban azt kérik: helyezzenek sávelválasztókat a közutakon, így elkerülhetik egymást a szabályosan közlekedő és a szabálytalanul előző sofőrök.  „Hány autósnak kell meghalnia, hogy a hatóságok lépjenek is a halálos balesetek csökkentése érdekében?” – teszik fel a kérdést.

Az aláírók szerint az egymillió főre eső 91 halálos balesetet tekintve Románia a második helyet foglalja ez az európai ranglistán. Ezért a hatóságoknak nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk a megelőzésre.

Sávelválasztókat már eddig is több helyre telepítettek országszerte, azonban vannak esetek, amikor ezek következtében még több baleset történt. Ilyen például Marosszentgyörgy, ahol a helybéliek szerint a sávokat elválasztó betonelemek telepítését követően megugrott a balesetek száma. A hatóságok annak ellenére nem távolítja el ezeket a betontömböket, hogy már utcai tüntetések is voltak ennek érdekében.

Az Európai Bizottság tavalyi jelentése szerint a halálos balesetek számában Romániát mindössze Lettország előzi meg az egymillió főre eső 106 áldozattal. A uniós átlag 50 áldozat, ennél kevesebb életet követelnek a máltai, hollandiai vagy svédországi közúti balesetek, ahol ez a mutató nem haladja meg a 30-at.

 

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?