Sürgősségi és mentős ápolókat díjaztak Nagyváradon

Három Bihar és egy Szatmár megyei ápoló vehette át szombaton a Mózes Károly-díjat Nagyváradon. A nagyváradi asszisztensképzőt és a szakoktatásban ma is használt, betegápolásról szóló kézikönyvet író nagyváradi orvos nevét viselő díjat Cseke Attila volt egészségügyi miniszter alapította 2011-ben.

A váradi mentősök közül sokan egyenruhában érkeztek a nagyváradi városházadísztermébe, ahol kollégájuk, Molnár Frigyes Oszkár (laudációját Tiberiu Bondar, a mentőszolgálat vezetője olvasta fel) mellett a Szatmár megyei mentőszolgálatnál dolgozó Jakab Csilla Melinda (laudációját kollégája, Tóth Réka Éva ismertette) és a nagyváradi sürgősségi osztály két munkatársa Meda Alina Cornea és Alexandrina Rodica Vigdorovits (őket Hadrian Borcea, a sürgősségi osztály vezetője méltatta) vehette át dr. Mózes Gábor orvostól, a díj névadójának fiától, Raed Arafat egészségügyi államtitkártól és Cseke Attilától a Mózes Károly díjat.

A megjelenteket Adriana és Georgiana Mircescu fuvolajátéka után elsőként Delorean Gyula Bihar megyei alprefektus, majd Huszár István nagyváradi alpolgármester köszöntötte. A díjalapító Cseke Attila Dr. Mózes Károly érdemeinek méltatása mellett határozottan kiállt Raed Arafat mellett is, mint mondta, hiába támadják az államtitkárt, a hozzá hasonló embereket hagyni kellene dolgozni.

Raed Arafat szerint függetlenül attól, mennyi nyomás nehezedik a sürgősségi ellátó rendszerre, a munkát folytatni kell. Hangsúlyozta, a sürgősségi osztályokon dolgozók és a mentősök munkájának az elismerése üzenetértékű. Hozzátette: számára Bihar megyének különleges jelentősége van, Maros megye után ugyanis az országban másodikként itt hívták életre 1993-ban a rohammentő-szolgálatot.

A megjelenteket köszöntötte még dr. Földes Béla, a Partium Alapítvány és dr. Adrian Bumbu, az Egészségügyért Alapítvány elnöke is, majd dr. Mózes Gábor idézte fel édesapja alakját. A köszöntések sorát Iuliana Busuiog, a Egészségügyi nővérek és Szülésznők Bihar megyei Rendjének (ez a szakmai szervezet jelöli a díjra az ápolókat) vezetője zárta, majd Raed Arafat prezentációja után a díjak átadásával zárult a délelőtt.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?