Levelet írt a bukaresti fogdából az erdélyi HVIM-vezér

„Bajtársaihoz” címzett levélben számolt be fogva tartásának körülményeiről Szőcs Zoltán, a Hatvannégy Vármegyei Ifjúsági Mozgalom (HVIM) négy hónapja előzetes letartóztatásban lévő elnöke.

„Nem olyan könnyű itt az élet, de minden nap eltelik egy nap itt is” – írja a Székely Hírmondó napilapban is közölt levélben a merényletkísérlettel gyanúsított HVIM-vezér. Beszámolója szerint egy 15 négyzetméteres szobában tartják fogva „jelenleg két bolgárral és egy cigánnyal”, de voltak már 6-7-en is hetekig. A helyiségben van WC, „ami egyben tusoló is”.

Szőcs Zoltán szerint sok vizsgálati fogságba került személy megfordult már a szobában az eltelt négy hónapban. Kilencven százalékuk már volt minimum egyszer börtönben, nagy részük lopás, pénzmosás, drogozás miatt, de már volt kettő gyilkosságért is. „Mint minden esetben, a székely, ha kell, megmutatja erejét, és kivívja a tiszteletet” – teszi hozzá az erdélyi HVIM vezetője.

Mint írja, az előzetesben lévők éjjel- nappal a szobában tartózkodnak, csupán egy héten háromszor nem, amikor telefonálhatunk a családjuknak, és közben kimennek egy 4x3-as udvar-szerűségre, amit 4 méter magas betonfal vesz körül. „Azt nevezik levegőnek. Én elneveztem „cutie cu şobolani‟- nak (patkányfogó – a szerk.), már a rendőrök is kacagják” – fogalmaz Szőcs.

Beszámolója szerint napja 90 százalékát olvasással tölti, napi egyszer eszik, közben fekvőtámaszokat végez. „Minden este Márton Áron püspökünkkel imádkozom a jó Istenhez, hogy segítse meg családunkat, segítse meg széjjelszakadt nemzetünket, és hogy szenvedéseink nagypéntekére jöjjön el a húsvétvasárnap!” – olvasható a levélben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?