A változatosságról szólt az Iskola másként egyhetes programsorozat Marosvásárhelyen

Múzeum- és gyárlátogatás, könyvkötés és –restaurálás, biciklizés és gyalogtúrázás, tematikus városnézés, táncház, kulisszajárás, csendőrség- és tűzoltóság-látogatás és sok más egyéb, érdekesebbnél érdekesebb program szerepelt az idei Iskola másként programsorozatában.

„Felmentünk tegnap a Városháza tornyába, ahol még a szüleim se jártak, ma a Teleki Tékában papírmerítést tanultunk, holnap a Német-kalaphoz kirándulunk” – sorolta a Maszolnak az ötödik osztályos Bernadett, aki osztálytársaival és osztályfőnökével minden nap más-más programon vett részt. Szovátáról többen is ellátogattak Marosvásárhelyre, hogy megnézzék a Teleki Tékát, felsétáljanak a várba, és részt vegyenek egy múzeumpedagógiai foglalkozáson. Marosvásárhelyről viszont Szovátára látogattak a gyerekek, hogy a sósziklákat megtekintsék, vagy Torockóra, illetve voltak, akik egy egész napot szántak arra, hogy Bukarestben a parlamentet megnézhessék, hajnalban indultak autóbusszal, és estére érkeztek haza, de az élmény nagy volt, a fáradságot megérte.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház kulisszajárásra várta az iskolásokat, akik olyan helyekre mehettek be a színházban, ahová a nézőknek nincs bejárásuk. Fel is próbálhatták a jelmezeket, parókát, királyi palástot, a színpadra is kiállhattak, hogy lássák milyen onnan a színház. A Maros Művészegyüttes a János vitéz előadással várta a kicsiket, azt követően pedig táncolni tanították őket, de volt népviseletkiállítás is. A két  – a magyar és a román – tagozat előadásait, tevékenységeit több mint ötezren látták az egy hét alatt – számolt be Barabási Attila, az együttes igazgatója.

A Teleki Tékában a könyvtárlátogatás mellett a restaurátor-műhelyben Márton Krisztina könyvrestaurátor tanított a kisebbeknek paprmerítést és papírmárványozást, a nagyoknak pedig linómetészt és rézkarcot. „Azt hittem, hogy csak könyvtárlátogani jövünk, de másfél órát tölthettünk el a restaurátor műhelyben, ahol rajzoltunk és linómetszetet készítettünk” – magyarázta boldogan egy hatodik osztályos marosszentgyörgyi kislány.

A hét minden napja és minden órája le volt foglalva, a könyvtár munkatársai már egy hónappal az esemény előtt feljegyezték a jelentkezőket, pontos órarendet készítettek, hogy melyik iskola, melyik osztály mikor jöjjön. Így is nagy volt a zsúfoltság, hiszen Marosvásárhelyen tartották a matematika tantárgyversenyt és a résztvevőket a Teleki Téka Bolyai múzeumába is elvitték. Volt nap, amikor kétszázan is megfordultak a patinás intézményben első osztályostól a tizenkettedikesig.

Nagyszerű alkalomnak nevezte több pedagógus is ezt az egy hetet, amely arra adott lehetőséget, hogy jobban megismerjék egymást a gyerekek, a pedagógusok a tanítványaikat, illetve olyan gyakorlati tudásra tegyenek szert, amit a négy fal között kevésbé tudnak elsajátítani, például, hogyan viselkedjenek egy könyvtárban, vagy múzeumban, akkor, amikor az erdőben kirándulnak, hogyan óvják a természetet, hogyan oltják a tüzet a tűzoltók, vagy milyen felszereléssel dolgoznak a csendőrök.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?