Tej-kifli program: Borboly a helyi önkormányzatokra bízná a közbeszerzéseket

A helyi önkormányzatokra kell bízni a közbeszerzések lebonyolítását a tej-kifli programban – javasolja a kormányfőnek írt levelében Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba.

A tej-kifli program hibáira hívja fel a figyelmet, és annak megváltoztatására tett javaslatokat Borboly Csaba Dacian Cioloș miniszterelnöknek. Hargita Megye Tanácsának elnöke annak kapcsán küldött levelet Cioloșnak, hogy az nemrég bejelentette: a közigazgatás átfogó reformjára készül, és közvitára bocsátja az erről szóló intézkedéscsomagot.

A megyeelnök ismertette azt a problémát, amelyet már évek óta jelez a bukaresti döntéshozóknak: mivel egy kormányrendelet alapján a helyi önkormányzatok nem szervezhetnek közbeszerzést a tej-kifli programban – lévén, hogy ezt a feladatot a megyei tanácsok hatáskörébe utalta –, a helyi, kisebb vállalkozások kevesebb eséllyel jelentkezhetnek a kiírásra, a nagyobb, országos vagy multinacionális cégek ugyanis alacsonyabb árat tudnak ajánlani.

Ezzel pedig az a gond, hogy alacsonyabb áron rosszabb minőségű terméket szállítanak a napköziseknek, iskolásoknak, sőt a jelenlegi szabályozás a nagy távolságokból, más megyékből történő heti vagy kétheti szállításra ad lehetőséget, ami már sokszor kiváltotta a tanárok és a szülők felháborodását – sorolta kifogásait Borboly Csaba.

Felidézte, hogy ennek kiküszöbölésére 2009 és 2012 között Hargita Megye Tanácsa leosztotta a programra kapott pénzt a helyi önkormányzatoknak, hogy azok szervezzék meg a közbeszerzést, és így több esélyük legyen a helyi cégeknek, amelyek naponta friss pék- és tejterméket tudnának szállítani a környékükön található iskoláknak. A kormány azonban egy rendelettel megerősítette: csakis a megyei tanácsok írhatják ki a közbeszerzést ebben a programban. Ezt követően Hargita Megye Tanácsa a 67 Hargita megyei közgazgatási egység számára külön-külön kiírta a közbeszerzést, 2015-ben pedig 27 kiírása volt a tej-kifli programban, kistérségekre osztva a procedúrát.

A tej-kifli program szervezése jelenlegi formájában ellenkezik a helyi közösségek és a kisvállalkozások érdekeivel, hangsúlyozta a megyeelnök. Rámutatott arra a tényre, hogy a helyi cégeknek több érdekük fűződik minőségi áru forgalmazásához, mint a más megyéből származó cégeknek, mert előbbieknek a helyi piac az elsődleges.

Mindezen érvek alapján a tej-kifli programban a helyi önkormányzatokra kell bízni a közbeszerzések lebonyolítását, mivel az pozitív változást hozna ezen a téren – fogalmazta meg kérését a levélben Borboly Csaba hozzátéve: a gyerekek egészségéről van szó, meg arról is, hogy a kiszállított termékek ne a kukában végezzék. Ráadásul ily módon a helyi állattartókat és a kis tejfeldolgozókat meg pékségeket is segíthetnék. Mint kifejtette, a vonatkozó 2012/6-os számú törvény módosítására és kiegészítésére van szükség, akár sürgősségi kormányrendelettel, mivel már közel vagyunk a 2016–2017-es tanévhez. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?