Tavaszi nagytakarítás a gyalui kastélykertben

A Kincses Kolozsvár Egyesület és a Traditio Transylvanica Alapítvány az elmúlt hétvégén tavaszi nagytakarítást szervezett a gyalui várkastély kertjében, amely az ökológiai és közösségépítő szempontok mellett alkalmat teremtett arra is, hogy a foglalkozáson részt vevő fiatalok megismerjék Erdély egyik legnagyobb, reneszánsz típusú várkastélyát - olvasható a Kolozsvári Magyar Napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület közleményében.

A kommunizmus idején államosított impozáns ingatlanegyüttest 2012-ben szolgáltatták vissza az eredeti tulajdonosok leszármazottainak, akiktől 2014-ben Nagy Elek üzletember, a későbbi Traditio Transylvanica Alapítvány alapítója vásárolta meg. Azóta most először szerveztek átfogó tavaszi nagytakarítást a kastély 14 hektáros kertjében, ahol az évek során rengeteg hulladék gyűlt fel.

A szemétszedés ötletét a Báthory István Elméleti Líceum XI. C osztálya, illetve Vincze Ágnes osztályfőnöknő vetette fel, akik az Iskola másként program részeként kerestek helyszínt a programnak. Az ötletet felkarolták a július végén Gyalun és környékén esedékes nemzetközi tájfutó verseny szervezői, akikhez csatlakozott két másik iskola is. A kalotaszentkirályi Ady Endre iskola az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket című program nem hivatalos folytatásaként vették gondozásukba az általuk „örökbe fogadott” kastély kertjét. A tucatnyi diák nemcsak szemetet szedett, hanem Okos Rigó Dénes tanár vezetésével virágokat is ültetett a kertben. 

A gyalui iskolát a Coroiu Tünde tanárnő által verbuvált 5–8. osztályos diákok képviselték a szemétszedési akción. A kimerítő munka eredményeként, a növényzet által benőtt évtizedes szemétkupacokból több tucatnyi zsákot megtöltő szemetet bányásztak elő. A résztvevő mintegy hatvan fiatalt a Korzo Egyesület két idegenvezetője, Újvári Dorottya és Gál Zsófia kalauzolta végig a gyalui várkastély évszázadokon átívelő történelmén, megmutatva az épület kevésbé ismert részeit, és színes
történetekkel kiegészítve az elhangzottakat.

A szervezők nevében Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke és Nagy Elek, a Traditio Transylvanica alapítója a helyszínen főzött bográcsgulyással és emléklapokkal köszönték meg a diákok kitartó munkáját, és bátorították őket a hasonló közösségi programokon való részvételre.

Kapcsolódók

Kimaradt?