Pénzügyminiszter: augusztustól nő a gyereknevelési támogatás

A pénzügyminisztérium arra számít, hogy Klaus Johannis államfő kihirdeti a gyereknevelési támogatás növeléséről szóló törvényt, és a július végi, augusztus eleji költségvetés-kiigazításkor elkülöníti a jogszabály alkalmazásához szükséges összeget.

Erről Anca Dragu pénzügyminiszter beszélt csütörtökön az Europa FM rádióban. „Egyeztettem az államfő gazdasági tanácsadójával, és azt mondtam neki, hogy megpróbáljuk előteremteni a szükséges pénzt” – nyilatkozta a tárcavezető. E szerint a kismamák leghamarabb augusztusban kaphatják meg a megnövelt támogatást.

Mint ismert, korábban a miniszterelnök többször felkérte a parlamentet, nevezze meg azt a forrást, amelyből fedezni lehet a törvény alkalmazásához szükséges összeget. Anca Dragu nyilatkozatai arra utalnak, hogy a kormány mégis elő tudja teremteni a pénzt.

A jogszabály eltörölte a támogatás felső korlátját, és két évesre növelte azt az időszakot, amíg a kismama (vagy az apuka) megkapja a gyerek születését megelőző évi átlagjövedelme 85 százalékát. Az intézkedés évi 850 millió lejébe kerül az államnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?