Marosvásárhelyen faültetési akció lett a tanácsülésből

Rendes, március végi tanácsülését tartotta volna csütörtök délután a marosvásárhelyi önkormányzati testület, ám az RMDSZ-frakció kezdeményezésére faültetési akcióvá változott az. Igaz, hogy csak az RMDSZ-es képviselők ültettek fát, de ezt Soós Zoltán a Maszolnak részben azzal magyarázta, hogy a román tanácsosok tartanak Dorin Floreától, illetve meglepte őket is az újszerű kezdeményezés.

A napirendi pontok sorrendjét még megszavazták tegnap a tanácsban, de azok megvitatására, a határozattervezetek elfogadására vagy elutasítására már nem került sor, ugyanis Soós Zoltán képviselő kezdeményezésére, aki éppen az ülésvezető szerepét töltötte be, szünetet szavazott meg a többség, hogy fiatal fákat ültethessenek a Budai Nagy Antal utcában, ahol a hetekben a polgármesteri hivatal által működtetett favágó brigád az összes fát (köztük egészségeseket és fiatalokat is) kivágta.

Soós Zoltán érdeklődésünkre elmondta, számos panasz érkezett a városi frakcióhoz, az RMDSZ városi szervezetéhez, valamint a körzetekbe is, ezért úgy gondolták, tenni kell valamit, fel kell hívni a figyelmet erre a város lakóinak kedélyét folyamatosan borzoló jelenségre. „A faültetés ötlete még a tanácsülést megelőző nap megszületett, de csak a tanácsülésen hoztuk elő, vigyáztunk, hogy hamarabb ne derüljön ki, mire készülünk” – árulta el érdeklődésünkre az RMDSZ-frakció vezetője. Ezért a teremben ülőket meglepetésként érte a felszólítás. A többség megszavazta a szünetet, ám a román képviselők már nem várták meg, hogy a szünet befejeztével folytatódjon a tanácsülés, távoztak a teremből.

A Soós Zoltán által kezdeményezett szünetben tíz hársfát ültetett el a Soós Zoltán, Bakos Levente, Haller Béla, Hints Miklós, Józsa Tibor, Makkai Gergely és Peti András alkotta csapat. Az RMDSZ-frakció tagjai közül Karácsony Erdei Etel és Gombos Csaba nem voltak jelen a tanácsülésen, Benedek István pedig nem tartott a társaival.

 

Szünetet kértem a mai városi tanácsülésen. Kollégáimmal 10 hársfacsemetét ültettünk a Budai Nagy Antal utcában. Így tiltakoztam a városban történt törvénytelen fakivágások ellen.Am cerut o pauză la ședința de azi a Consiliului Local. Împreună cu colegii am plantat 1o puieți de tei în strada Budai Nagy Antal. Așa am protestat împotriva tăierilor ilegale de copaci din oraș.

Posted by Soós Zoltán on Thursday, March 31, 2016

A spontán faültetési akciónak a figyelemfelkeltés volt a célja – mondta Soós Zoltán, aki ésszerűtlennek minősítette, hogy Marosvásárhelyen szakszerűtlen módon nyírják a fákat, illetve egészségeseket és fiatalokat is kivágnak. Egyes fákat annyira megcsonkítanak, hogy azok már nem élik túl azt, kiszáradnak, ezért aztán egy következő alkalommal a hivatal favágó emberei kivágják azokat is. Egy 2013-as tanácsi határozat szerint hetven csemetét fogadott el a város egy alapítványtól, hogy a kivágott fákat pótolja, ám az megengedhetetlen, hogy minden fát kivágjanak azért, hogy új, adomány-csemetéket ültethessenek – fogalmazott Soós. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?