Közvitát szerveznek a sepsiszentgyörgyi kultúrpalotáról újranyitásáról

Az Ecou Egyesület és a Saint George Debate Club keresi a választ arra a kérdésre, miként lehetne a Sepsiszentgyörgy központjában lévő, bezárt, elhanyagolt épületet renoválni és újra bevonni az előadótermekben szűkölködő város kulturális körforgásába.  Mădălin Guruianu az egyesület képviselője, helyi tanácsos elmondta, a közvita ötlete Szonda Hanna kezdeményezése nyomán körvonalazódott.

A bukaresti Építészeti és Urbanisztikai Egyetem hallgatója a kommunizmusba épült kultúrpaloták  újrahasznosításáról ír dolgozatot, a Facebookon kérte ki a sepsiszentgyörgyiek véleményét a témával kapcsolatban, felvetette, hogy a városlakók multifunkcionális központot, konferenciatermeket, vagy irodaházat szeretnének az épületben. A közvitára március 31-én kerül sor.

Mădălin Guruianu leszögezte, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat is az évek óta üresen álló ingatlan hasznosításában érdekelt. Országszerte több mint harminc művelődési ház van a sepsiszentgyörgyihez hasonló helyzetben, a tisztázatlan tulajdonjog, a felhalmozott adósságok miatt kihasználatlanul állnak, senki nem tud befektetni a felújításukba. A sepsiszentgyörgyi létesítmény után az évek során 1,3 millió lejes ingatlanadó-  hátralékot halmoztak fel, több százezer lejes tartozást a víz, gáz és villanyszolgáltatóknak.

Ugyanakkor beruházásokra is szükség lenne, hiszen jelenlegi állapotában az épület már alkalmatlan bármilyen tevékenységre, például az elavult rendszer miatt, nem lehet megfelelően kifűteni. A szakszervezetek viszont nem áldoznak pénzt ezekre, így az épületre néhány évvel ezelőtt lakat került, és a megoldás sem körvonalazódik.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat idén januárban a Cioloș kormánytól kérte a város központjában lévő, bezárt Szakszervezetek Művelődési Házának tulajdonjogát. Akkor Antal Árpád polgármester rámutatott, hogy szeretnék a kulturális körforgásba becsatolni az évek óta bezárt és napról napra romló állapotú épületet, hiszen jelenleg nincs elég rendezvényterem a városban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?