1700 lejt kapnak azok, akik két évesnél nagyobb gyermeket fogadnak örökbe

Elfogadta szerdán a képviselőház döntőházként azt a törvénytervezetet, amely egyszerűsíti az örökbefogadást Romániában.

Ezen túlmenően a javaslat szerint egy év úgynevezett alkalmazkodási szabadság és havonta körülbelül 1700 lejes juttatás jár 12 hónapig annak a szülőnek, aki két évesnél nagyobb gyermeket fogad örökbe. Abban az esetben, ha az örökbefogadott gyermek nem töltötte be a második életévét, a szülő az úgynevezett hagyományos gyermeknevelési támogatás rendszerébe kerül.

A javaslat szerint rugalmasabbá válik az örökbefogadásra váró szülők felmérése azzal, hogy egy évről két évre hosszabbították az örökbefogadási alkalmasság érvényességét. Ugyanakkor felgyorsul az örökbefogadásról döntő bírósági eljárás is.

Romániában a gyermekvédelmi hatóság - önkéntes, vagy hivatásos - nevelőszülőkre bízza az eltaszított, sok esetben már a szülészeten elhagyott gyerekeket. Ahhoz, hogy örökbe lehessen adni őket, a szakhatóságnak be kell szereznie - a negyedfokú rokonokig terjedően - egy-egy írásos lemondó nyilatkozatot a biológiai család minden "elérhető" tagjától. Ez sokszor elhúzódik, nagyobb gyerekeket pedig kevesen mernek örökbe fogadni.

A most elfogadott törvénymódosítás szerint a kiskorúak törvényszéke a beidézett biológiai rokon távolmaradását is úgy értelmezheti, hogy az illető hozzájárul a gyerek örökbeadásához. Lerövidülnek továbbá az ügyintézési határidők és az a terminus is, amíg a biológiai szülők meggondolhatják magukat lemondó nyilatkozatuk aláírása után.

A tervezet a kormányfőnek is kell hirdetnie, hogy érvénybe lépjen.  

Romániában kostansan körülbelül 60 ezer gyermeket nevelnek állami gondozásban. Évente több mint ezer újszülöttet hagynak a kórházakban. Tavaly például szeptember 31-ig csupán 3 800 gyermeket nyilvánítottak adoptálhatónak, és csupán 562-et fogadtak örökbe Romániában, 11-et pedig külföldi szülők kaptak meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?