KRESZ-módosítás: nagyon keményen büntetnék az ittas vezetést

Rendkívüli módon szigorítaná az ittas vezetés büntetését a parlamenti képviselők egy csoportja. Törvénymódosító tervezetük szerint örökre megfosztják jogosítványától a visszaeső módon részegen kormányhoz ülő sofőröket.

Elrettentő büntetésekkel riasztaná el a sofőröket az ittas vezetéstől a parlamenti képviselők egy csoportja. Törvénytervezetük szerint 5 ezer lejtől 15 ezer lejig terjedő bírságot fizet a részegen kormányhoz ülő autós, emellett 2-től 5 évig terjedő időtartamra bevonják a jogosítványát is. A büntetés mértéke az elfogyasztott alkoholmennyiségtől, illetve az ebből fakadó eseteges baleset súlyosságától függ.

A KRESZ-t módosító tervezet ugyanakkor előírja azt is, hogy a másodszor is ittas vezetésen ért – tehát visszaeső módon részegen vezető – sofőrtől örök életére elveszik a gépjárművezetői jogosítványt. „Az ittas autósok közveszélyesek, és a jelenlegi törvény nagyon szelíden bünteti őket. Az ittas vezetésre nincs mentség, a legszigorúbban kell büntetni” – nyilatkozta az tervezet egyik előterjesztője, Petru Movilă képviselő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?