Így fülelik majd a le a rendőrök a tilosban dohányzókat

Térfigyelő kamerák felvételeit is felhasználhatják a rendőrök a tilosban cigarettázók megbüntetéséhez – derül ki a március 17-től életbe lépő dohányzásellenes törvény alkalmazási szabályainak tervezetéből.

A még véglegesítés alatt álló dokumentumból a Digi24 hírtelevízió közölt részleteket. E szerint a tilosban – vagyis zárt, nyilvános térben – dohányzókat a helyi (önkormányzati) rendőrség bírságolja meg tettenéréskor vagy lakossági bejelentés alapján.

A törvényszegést a helyi rendőrség, a fogyasztóvédelmi hatóság telefonszámain vagy a 112-es sürgősségi számon lehet bejelenteni. A fogyasztóvédelem és a sürgősségi hívások diszpécserszolgálata a helyi rendőrséghez továbbítja a panaszt.

A törvény alkalmazási szabályzata szerint a munkahelynek minősülő zárt, nyilvános terekben kötelező kifüggeszteni a „Dohányozni tilos” feliratot. Megjegyzendő, hogy a taxik és a szolgálati autók is munkahelynek minősülnek, ahogyan a cégek székhelyéül szolgáló lakások is.

„Dohányzásfelelőst” neveznek ki

A szabályzat azt is előírja, hogy valamennyi cégnél és közintézménynél a vezetőség köteles kinevezni egy személyt, aki a dohányzásellenes törvény betartásáért felel. Ugyanakkor a munkahelynek minősülő zárt, nyilvános tereken ki kell függeszteni azokat a telefonszámokat, amelyeken a törvényszegést jelenteni lehet.

A fenti előírások betartásának elmulasztását szintén bünteti a törvény. A hely rendőrök ugyanakkor meglepetésszerű ellenőrzéseket is végezhetnek a munkahelyeken. Azonnal bírságolhatnak, ha füstszagot éreznek, illetve hamuzókat találnak a helyszínen. Sőt, olyan műszereket is használhatnak, amelyek kimutatják az emberi orr által nem érzékelt dohányfüstöt. Emellett elkérhetik a cég vagy intézmény vezetőségétől a belső térfigyelő kamerák felvételeit, és ezek alapján is bírságolhatnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?