E.coli fertőzés gyanújával Bukarestbe szállítottak egy háromszéki kisbabát

Háromszéki csecsemő is fertőződhetett azzal az E.coli törzssel, amely több tucat kisbaba megbetegedését és háromnak a halálát okozta az elmúlt hetekben Argeș megyében.

A fertőzésgyanús 9 hónapos, nagyborosnyói kislányt hétfőn utalták a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházba, és mivel időközben kialakult nála az úgynevezett hemolitikus urémia tünetegyüttese, szerda délután helikopterrel szállították a bukaresti Marie Curie Gyerekkórházba.

András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató szerint ez az első ilyen jellegű fertőzés Kovászna megyében. Antal Álmos, a kórház orvosigazgatója pontosította, hogy több fajta baktérium toxinja okozhatja ezeket a tüneteket, és még nem tudják, hogy van-e köze ennek az esetnek az országban elterjedt E.coli fertőzésekhez, amely eddig három kisbaba halálát okozta.

A Kovászna Megyei  Közegészségügyi Igazgatóság vezetője, Ágoston László tájékoztatása szerint kollégai felkeresték a sepsiszentgyörgyi kórházat, összeállították az eset nyilvántartási lapját, és a próbákat továbbították Bukarestbe. Az igazgató hangsúlyozta, egyelőre fertőzésgyanúról van szó, és annak függvényében, hogy beigazolódik vagy sem, megteszik a következő lépéseket az esetleges fertőzés forrásának azonosítására.

Mint ismert, az élelmiszerbiztonsági hatóságok Arges megyében egy tejfeldolgozó cég egyik termékében azonosították az E.coli baktériumtörzset, amely a gyanú szerint 42 kisgyerek megbetegedését és legalább egynek a halálát okozta az elmúlt napokban. A baktériumokat a Curtea de Argeș-i Lactate Brădet nevű cég által készített tehéntúró terjesztette. A fertőzött termékből 25 kilogramm került forgalomba, de már nem található meg a kereskedelemben.

Jelenleg a bukaresti Marie Curie Gyerekkórházban öt kisbabát ápolnak véres hasmenést és veseelégtelenséget okozó baktériumfertőzéssel, és oda szállították a háromszéki kisgyereket is. 

Kapcsolódók

Kimaradt?