A meleg nők a középiskolások körében is „szebbek”

Hiába vették le már a hetvenes években a mentális betegségek nemzetközi listájáról a homoszexualitást, Romániában a középiskolások tetemes hányada perverznek gondolja azt, aki azonos neműt szeret - derült ki az Accept Románia (az LMBT-személyek jogait védő szervezet) friss felméréséből.

A tanulmány 613 középiskolás (14 és 21 év közötti diák) körében készült, nyolc megye tíz iskolájában mérték fel a diákokat. Ezzel párhuzamosan 324 LMBT-, vagy a közösséghez közel álló középiskolást is faggattak. A felmérésben közzétettek kilenc olyan interjút is, amelyek az érintettekkel készültek. Az interjúk itt olvashatók

A középiskolások válaszaiból kiderült:

  • négyből egy diák úgy véli, a melegek alacsonyabb rendű személyek
  • a megkérdezettek 23 százaléka gondolja úgy, hogy a leszbikusok alacsonyabb rendű személyek
  • ötből két diák szerint a meleg férfiaknak nem szabadna tanítaniuk az iskolákban
  • a középiskolások 46,5 százalékát zavarná, ha meleg férfi lenne az osztálytársa
  • 35 százalékát zavarná, ha leszbikus lenne az osztálytársa
  • ötből 2 középiskolás úgy véli, a nőiesebben viselkedő férfiaknak, fiúknak szégyellniük kellene magukat
  • a megkérdezettek 51 százaléka szerint a nemváltoztató műtéteket morális szempontból kellene megítélni
  • 61,5 százalékuk mindent megtenne, hogy ne vonzódjon azonos neműhöz, ha ez felmerülne
  • 11 százalékuk úgy nyilatkozott, szemtanúja volt, ahogy megaláztak valakit a szexuális orientációja, nemi identitása miatt, vagy őt magát alázták meg
  • csupán 5 százalékuk mondta azt, hogy a fenti helyzetben segítséget kérne az igazgatótól, tanároktól
  • közel 20 százalékuk úgy nyilatkozott, nem avatkozna bele, ha azt látná, erőszakoskodnak valakivel szemben szexuális mássága miatt, sőt maga is részt venne egy ilyen szituációban agresszorként.

Az LMBT-középiskolások

  • 61 százaléka elmondta, elszenvedője vagy szemtanúja volt, amint LMBT-személyeket aláztak meg az iskolában
  • 96 százaléka szerint a leszbikus, meleg kifejezésnek Romániában negatív értelme van, amit arra használnak, hogy megbélyegezzenek embereket, ezért titkolják az érintettek a szexuális orientációjukat (amennyiben melegekről, biszexuálisokról, aszexuálisokról van szó), nemi identitásukat (amennyiben transzneműekről van szó) az iskolában
  • 71 százaléka szerint az LMBT-személyek nincsenek biztonságban az iskolában, főleg érzelmileg éri őket hátrányos megkülönböztetés.

A fiúk már a középiskolában más megítélés alá esnek

A felmérésből kiderül, hogy a meleg férfiak más megítélés alá esnek, mint a meleg nők már a középiskolások körében is. Több mint minden második középiskolás fiú szerint a homoszexualitás perverzió, több mint 30 százalékuk szerint a meleg férfiak kimondottan alacsonyabb rendű személyek, 24 százalékukat pedig kimondottan zavarná, ha meleg osztálytársuk lenne.

Érdekes, hogy azok a középiskolás fiúk, lányok, akik már ismernek LMBT-személyeket, nyitottabbak. „Csupán” 18 százalékuk mondta azt, hogy a homoszexuálisok alacsonyabb rendűek, 59 százalékuk értett teljes mértékben egyet azzal, hogy nem szabadna elítélni őket (10 százalékuk szerint részben értett ezzel egyet), 52 százalékukat egyáltalán nem zavarná, ha kollégájuk meleg lenne (13 százalékuk részben értett egyet ezzel).

Ami a meleg nők megítélését illeti, a középiskolások körében visszaköszönöm az az általános felfogás (amelyet sokan a patriarchális társadalomi berendezkedéssel magyaráznak), hogy a meleg nők „szebbek”, így jobban elfogadják őket, mint a meleg férfiakat. A válaszadó fiúk 44 százaléka teljes mértékben (16 százalékuk részben) értett azzal egyet, hogy a leszbikusságot mint szexuális orientációt nem szabad elítélni, 51 százalékát egyáltalán nem zavarná, ha leszbikus lenne a kolléganőjük, 25 százalékuk szerint a leszbikus nők közti kapcsolatot legalizálni kellene (21 százalékuk részben értette ezzel egyet). Amikor a fiúkat arról kérdezték, hogy kellene-e legalizálni a meleg férfiak közti kapcsolatot, csupán 20 százalékuk értett egyet ezzel, 18 százalékuk részben (az elutasítók köre 62 százalékos a fiú, és 54 százalékos a női melegekkel szemben).

Érdekes, hogy a középiskolás lányok nagyobb nyitottságot mutattak a leszbikusokkal szemben, mint a fiúk: 51 százalékuk szerint a leszbikusokat nem szabadna elítélni szexuális orientációjuk miatt (14 százalékuk részben értett egyet ezzel), „csupán” 23 százalékuk mondta azt, hogy a meleg nők alacsonyabb rendűek (15 százalékuk részben értetett ezzel egyet). 29 százalékuk teljes mértékben, 21 százalékuk részben gondolta úgy, hogy a meleg nők kapcsolatát a törvény előtt is el kell ismertetni.

A teljes felmérés itt érhető el. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?