A felnőttek mindössze 8 százaléka védené meg a nyilvánosan vert gyermeket

A felnőttek mindössze nyolc százaléka avatkozna közbe akkor, ha látná, gyermeket vernek az utcán - derült ki a Salvaţi copiii gyermekjogvédő szervezet friss adataiból. A pénteken közzétett felmérésből az is kiderül, hogy a szülők 20 százaléka "büszkén" veri gyermekét.

A szervezet arra is rámutatott, hogy Romániában mindössze a gyermekek tíz százaléka kap valamilyen védelmet a visszaélésekkel szemben, holott például a szülők nem elhanyagolható hányada fizikai fenyítésekkel (is) nevel. Diana Stănculeanu pszichológus elmondta, nagyon kevesen tudatosítják, hogy még a fülhúzás és a fenékre verés is negatív hatással lehet csemetéje fejlődésére.

Hozzátette, a gyermekek akár sorozatos hazugságokra is képesek azért, hogy elkerüljék a testi fenyítést, ez pedig a bizalmatlanságot mélyíti. Hangsúlyozta, a verés hatása mindössze rövid ideig tarthat, és agresszivitásba csaphat át a családon kívüli környezetben. A fülhúzással, fenékbe veréssel szemben ráadásul egy idő után immunissá válhat a gyermek, így elkerülhetetlenné válhat a szülők agresszívabb fellépése.

Bottal, derékszíjjal vernek

A szervezet adataiból kiderül, a 3 és 6 év, valamint 10 és 13 év közötti gyermekeket bántalmazzák leginkább Romániában. A felmérésben megkérdezett szülők 38 százaléka ismerte be, hogy fizikai bántalmazás éri gyermekét a családban, ezzel szemben a gyermekek 63 százaléka mondta azt, verik a szülei.

A kiskorúak 18 százalékának bevallása szerint otthon bottal, vesszővel ütik, 13 százalékát derékszíjjal, 8 százalékát fakanállal verik. Ezzel szemben a szülők 1 százaléka ismerte el, hogy ilyen eszközökhöz nyúl, 20 százaléka viszont úgy nyilatkozott, hogy a verés pozitív hatással van a kiskorúra. Romániában egy 2005-ös jogszabály szerint büntethető az a szülő, aki verbálisan vagy fizikailag bántalmazza gyermekét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?