Fertőzött gyümölcsöt árulhatott az egyik nagy hazai áruházlánc

Ellenőrzéséket végez az élelmiszerbiztonsági hatóság az egyik nagy hazai áruházlánc Argeș megyei üzleteiben, miután felmerült a gyanú, hogy veszélyes baktériumokat terjesztő narancsot árulnak. Ha beigazolódik a gyanú, az áruházláncot akár be is zárhatják, mert tömegesen betegítettek meg kisbabákat. Egy csecsemő a héten belehalt a fertőzésbe.

Argeș megyében az utóbbi napokban tömegesen kerültek csecsemők kórházba E.coli fertőzéssel. Egy részüket a bukaresti Marie Curie Gyerekkórházba szállították, amelynek szakemberei szerint a kicsik mindannyian baktériummal fertőzött gyümölcsöt ettek.

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság vezetője, Andrei Butnaru szombaton a Digi24 televíziónak elmondta, egyelőre csak az egyik nagy áruházlánc üzleteiben végeznek ellenőrzéseket. A cég nevét a laboratóriumi mérések elvégzése előtt nem kívánta nyilvánosságra hozni.

Butnaru tájékoztatása szerint ha kiderül, hogy fertőzött gyümölcsöt forgalmaz, a szóban forgó áruházlánc hatalmas büntetésre számíthat, és az sem kizárt, hogy bezárják az üzleteit. A laboratóriumi vizsgálatok eredményeit hétfőn kapja meg a hatóság.

Jelenleg 11 fertőzött kisbabát kezelnek veseelégtelenséggel a Marie Curie Gyerekkórházban. Öten közülük az intenzív osztályon fekszenek, háromnak az állapota válságos. A héten az egyik kisbaba meghalt a fertőzésben. Halála körüllményeit az ügyészség is vizsgálja.

Kapcsolódók

Kimaradt?