„Túlélőcsoport vagyunk” – épül a bántalmazott nők kolozsvári közössége

Elsősorban a bántalmazó kapcsolatukból kilépett nőket sikerült megszólítani annak a Menni Fog! nevet viselő kolozsvári csoportnak, amelyről tavaly októberben írtunk. Az eddig tapasztalatokról beszélgettünk a csoport indítójával, Kállay Enikővel.

A sajtó- és internetes kampányt követően számos bántalmazott nő jelentkezett  tájékoztatott a csoport indítója. Jó beszélgetések zajlottak, olyanokkal is, akik már kiléptek, és olyanokkal is, akik jelenleg is bántalmazó kapcsolatban élnek, de ez utóbbiak, az eredeti elhatározásuk ellenére, végül visszaléptek attól, hogy találkozzanak.

Előfordult az is, hogy valaki megírta, életveszélyben van, de többé nem jelentkezett. "A bántalmazott nők hajlamosak visszatérni a függőségi helyzethez, amíg nem érnek el egy mélypontot, ezért aztán a legkülönfélébb kifogásokat találják meg, hogy miért is lehetetlen kilépniük" – magyarázta a szakember. Hozzátette: tényleg nagyon nehéz és általában veszélyes is kilépni a nőknek egy ilyen kapcsolatból, de ha nem teszik meg, oda az életük. "Pedig azért, ami történt velünk, nem mi vagyunk a felelősek, de változtatni, javítani az életünkön csak mit tudunk" – összegzett a csoportvezető.

„Akik a csoportban vannak jelenleg, már kiléptek a bántalmazó kapcsolatból. Mondhatjuk úgy, hogy egy túlélőcsoport vagyunk” – avatott be Kállay Enikő. Akik hétről hétre járnak, az életüket próbálják helyrehozni, és a közben felmerülő problémákra együtt keresik a válaszokat. Hetente elmesélik egymásnak, hogy mi történt velük, milyen gondokkal küszködnek, ha valakinek súlyosabb problémái vannak, akkor azzal kiemelten foglalkoznak – vannak, akik még a romániai igazságszolgáltatás buktatóival hadakoznak.

Előfordult például, hogy a gyermek szeme láttára súlyosan bántalmazták az anyját többször is, így a gyermek nem szeretné a vakációt az apjánál tölteni, már csak azért is, mert a férfi, bár őt magát nem bántja, de elhanyagolja, nem gondozza csemetéjét, amíg nála van. A törvény ennek ellenére kötelezi a gyermeket részt venni a láthatásokon – hívta fel a visszásságokra a figyelmet a csoportvezető. Felelősnek pedig az anyát kiáltják ki, mondván, az ő hatására nem szeretne a gyermek az apjához utazni: „a törvény nem a bántalmazott pártján áll” – tette hozzá Kállay

Ha bántalmazó kapcsolatban élsz, az élettered beszűkül – figyelmeztett a szakember. A másik fél nem enged emberek közé, társaságba, más emberekkel kapcsolatot tartani, vagy elszabotálja a lehetőségeket, esetleg a kék-zöld foltokat szégyelli a bántalmazott – idővel mindenképp leépülnek a barátságok. "Azért jó ez a csoport, mert itt újra barátokra lehet találni, akik ugyanazokon mentek keresztül. De néha egy jó mosógépszerelő vagy bébiszitter telefonszámával tudnak egymáson segíteni. Társaság, megértés, de támogatás is a mindennapok problémáiban" – magyarázta a csoportvezető.  

Két szervezettel is kapcsolatban állnak már: az egyik a magyarországi Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE), ők is közreműködtek annak a kiadványnak a létrehozásában, melyet a csoport használ, a másik pedig a romániai Artemis.

Továbbra is várják azoknak a nőknek a jelentkezését, akik féltek, vagy félnek a párjuktól, és szívesen meginnának egy teát sorstársakkal. A csoport telefonszáma 0752-109589, email-címe mennifog.csoport@gmail.com, és jelen vannak a Facebookon is. 

Kapcsolódók

Kimaradt?