Versenyvizsgáztatná az iskolaigazgatókat a tanügyminiszter

Márciusra készülhet el az iskolaigazgatók versenyvizsgájának módszertana, és még idén megszerveznék a megmérettetést számukra – mondta csütörtökön Adrian Curaj tanügyminiszter Nagyváradon.

A tárcavezető az Országos Diáktanács ülésére érkezett Nagyváradra, délután pedig az Alin Novac-Iuhas Bihar megyei főtanfelügyelő társaságában megtartott sajtótájékoztató után a szomszédos megyék főtanfelügyelőivel tartotta első regionális találkozóját.

Ami a versenyvizsgát illeti, mind a jelenlegi igazgatókat, mint a tisztségre pályázókat várják majd, mondja a tanügyminiszter, aki kívánatosnak tartja, hogy a főtanfelügyelői tisztségeket is versenyvizsgán, és ne kinevezéssel kapják meg az érintettek. A tárcavezető ugyanakkor elmondta: negatívan véleményezte a megyei tanfelügyelőségek megszüntetéséről szóló törvénytervezetet, szerinte ezekre az intézményekre szükség van, mint a decentralizációra részére, és nagyobb „adminisztratív kapacitással” kell ezeket felruházni.

„Nem nyomásgyakorlás, párbeszéd volt” – mondta a tárcavezető az egyik váradi román hetilap munkatársának kérdésére a Bihar megyében induló magyar osztályok száma kapcsán. (A hetilap egyébként „RMDSZ-es zsarolásnak” nevezte azt, amiről a maszol.ro is beszámolt: a megyében induló magyar osztályok számát önkényesen lecsökkentették, majd az érintett tanintézetekben lefolytatott aláírásgyűjtés nyomán az osztályok számát az eredeti kérésnek megfelelően állapították meg a beiskolázási tervben.)

Alin Novac-Iuhas hozzátette: a kért számú magyar tannyelvű osztályok indulhatnak el Biharban, 41 kilencedik osztályban 1158 diák tanulhat majd.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?