Jogerős: 20 évet kapott a volt kommunista börtönparancsnok

Húsz év börtönbüntetésre ítélte a legfelsőbb bíróság szerdán Alexandru Vișinescut, Románia egyik leghírhedtebb börtönének egykori parancsnokát. Az ítélet jogerős, Vișinescu szerdán börtönbe kell vonulnia.

Râmnicu Sărat-i börtön volt parancsnokát a bukaresti ítélőtábla tavaly nyáron 20 év börtönre ítélte emberiesség elleni bűntett miatt, Vișinescu fellebbezett az ítélet ellen, így került ügye a legfelsőbb bíróságra. A testület megerősítette az ítélőtábla döntését. Az indoklás itt olvasható.

Râmnicu Sărat börtönében legkevesebb 14-en haltak meg 1956 és 1963 között, amikor a vádlott, a most 90 éves Vișinescu volt a parancsnok. A rabokat elviselhetetlen körülmények között, gyakran magánzárkákban tartották, hidegben és kevés élelemmel.

Az ügyészség legalább 12 fogoly - köztük a Nemzeti Parasztpárt több vezetőjének - haláláért közvetlenül őt tette felelőssé.

A háromtagú bírói tanács szavazattöbbséggel állapította meg Vișinescu bűnösségét. A fellebbezések elutasítása nyomán jogerőre emelkedett az első fokú ítélet azon része is, miszerint Vișinescut megfosztják katonai rendfokozatától, ugyanakkor - az állammal közösen - 300 ezer eurónyi kártérítést is kell fizetnie három áldozata hozzátartozóinak.

A bíróság már másfél éve zár alá helyezte a volt börtönparancsnok lakását, és elrendelte az átlagbér kétszeresére rúgó, csaknem 3400 lejes nyugdíja egyharmadának a visszatartását az esetleges kártérítés fedezeteként. Mivel a lefoglalt vagyontárgyak nem fedezték az áldozatok hozzátartozóinak kárigényét, a bíróság a börtönigazgatóságot, a belügyminisztériumot és a pénzügyminisztériumot is beidézte anyagilag felelős polgári félként Vișinescu büntetőperébe.

Romániában a kommunista rezsim idején több mint félmillió, a rendszer ellenségének tekintett embert börtönöztek be, közülük sokan nem élték túl az embertelen fogvatartási körülményeket.

A Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) 2013-ban kezdte el a sajtó által "kommunista pribékeknek" nevezett volt börtönőrök és munkatábor-parancsnokok elszámoltatását. Vișinescu az első, akinek az ügyében jogerős ítélet született.

Másokat is bíróság elé állítottak

Időközben bíróság elé állították Ion Ficiort, a Duna-deltában kialakított peripravai munkatábor 1958 és 1963 közötti parancsnokát is, ahol főleg "ellenforradalmárokat", közöttük erdélyi ötvenhatos elítélteket - Páskándi Géza írót, Páll Lajos festőművészt, Dávid Gyula irodalomtörténészt - tartottak fogva. Ügyészségi vizsgálat folyik a szamosújvári börtön egykori parancsnoka, Constantin Istrate ellen is, néhány hete pedig emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával indult bűnvádi eljárás George Homostean volt belügyminiszter ellen, akit a gyanú szerint felelősség terhel egy politikai fogoly, Gheorghe Ursu kínvallatások nyomán 1985-ben bekövetkezett haláláért.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?