Szemét-ügy Marosvásárhelyen: visszafizettetnék a megemelt díjat a városházával

Indokolatlanul emelték meg a szemétszállítási díjat Marosvásárhelyen – döntött a napokban a Maros megyei törvényszék. A város volt liberális párti alpolgármestere, Ionela Ciotlăuș magánszemélyként perelte be a polgármesteri hivatalt az áremelés miatt. Habár ez még csak elsőfokú döntés, ha a végleges ítélet is ugyanez lesz, a város vissza kell fizesse a különbözetet a lakosságnak.

Marosvásárhelyen ma a magánszemélyek 7 lejt fizetnek havonta úgynevezett szemét-díjként, a jogi személyek pedig 84 lejt. Az utcai szemétnek tonnáját 121 lejért szállítják el. Mindez egy 2014-ben hozott önkormányzati határozat értelmében. Ám kétes, hogy továbbra is ezek az árak maradnak-e.

Mielőtt a ma használatban levő árakat megszavazta volna az önkormányzat, jóval kevesebbet fizettek a marosvásárhelyiek a saját szemetük elszállításáért. A magánszemélyek fejenként 3,89-et (a jelenlegi 7 lej helyett), a jogi személyek 46 lejt (ma 84) és az utcai szemét tonnánkénti ára is csupán 12 lejt ért a mai 121 lej helyett. Az áremelés azért volt szükséges – indokolták meg akkor a tanácsosok – mert megemelkedtek a szállítási költségek is, ugyanis már a nem a városhoz közeli, keresztúri szeméttárolóba, hanem a segesváriba, illetve a székelyudvarhelyibe kellett hordani Marosvásárhely szemetét.

A 2014-es határozat 2015. márciusától lépett érvénybe, mivel a jelenleg is hulladékszállítással foglalkozó Salubriserv a szemetet a város szélére, az illegális szeméttelepre hordta. Most is odahordja, az igaz, de talán hamarosan elkészül a Kerelőszentpál határában épülő, európai szabványoknak is megfelelő hulladéktározó. Ezt Csegzi Sándortól tudtuk meg, aki érdeklődésünkre elmondta, a Maros megyei önkormányzat nemrég ígéretet tett, hogy befejezi a beruházást a lehető legrövidebb időn belül és akkor csökkenhetnek a szemét-elhordási díjak.

A város volt liberális párti alpolgármestere, Ionela Ciotlăuș magánszemélyként perelte be a polgármesteri hivatalt a – szerinte – túl magas árak miatt és első fokon meg is nyerte a pert, a törvényszék a napokban hirdetett ítéletet az ügyben, miszerint valóban indokolatlanul magas árakat szabtak meg. A hivatalnak két hét áll a rendelkezésére, hogy megfellebbezze az ítéletét, ugyanis, amennyiben nem teszi ezt meg, a különbözetet vissza kell fizetnie a lakosságnak. 

Csegzi Sándor érdeklődésünkre elmondta, hogy a városháza fellebbezni fog a törvényszéki döntés ellen, hiszen a szemételhordási költségek valóban megemelkedtek, így szükséges volt azokat a lakosság irányában is növelni. „Ha nem, így is, úgy is a városnak kellett volna fizetnie a különbözetet, szintén közpénzből, hiszen nincs más forrása” – mondta a Maszolnak a polgármester tanácsadója, hozzátéve, hogy akár márciustól már használható lehetne a kerelőszentpáli hulladéktározó. A kakasdi szelektáló állomás már 90 százalékban elkészült, ott válogatják majd szét a hulladékot és onnan szállítják tovább.

A Kerelőszentpál határába épülő hulladéktározót még Lokodi Edit Emőke, RMDSZ-es megyei tanácselnök idejében kezdték építeni. A munkálatok azt küvetően lassultak le, hogy Lokodi helyét a megyei önkormányzat élén Ciprian Dobre foglalta el a legutóbbi helyhatósági választásokon.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?