Colectiv-jelentés: semmi nem volt szabályos a tragédiát okozó klubban

Öt éven keresztül egyetlen esetben sem ellenőrizte a Colectiv klubbot a kerületi polgármesteri hivatal – áll a Mediafax által ismertetett főügyészségi jelentésben.

A dokumentum szerint a létesítményben elvégzett munkálatokra nem volt engedély, a lokálnak túl kevés kijárata volt, a Készenléti Felügyelőség (ISU) pedig nem is ismerte a létesítményt.

A szakértői vizsgálat megállapította: semmi nem bizonyítja, hogy a 4. kerületi polgármesteri hivatal valaha is ellenőrizte volna a klubot, annak ellenére, hogy az elmúlt években ugyanazon helyen más hasonló lokálok is működtek. A szorakozóhelynek helyet adó Pionerul nevű egykori gyár épületén több módosítást is végrehajtott a tulajdonosa, azonban egyikre sem volt építkezési engedélye. Ennek kiállítása és ellenőrzése a polgármesteri hivatal feladata lett volna.

A jelentés szerint az ISU-nak volt ugyan néhány rutinvizsgálata a lokálnak is helyet adó ingatlanban, de semmi nem bizonyítja, hogy a későbbi tragédia helyszínét szemügyre vette volna.

A lokálban gyúlékony anyagokat használtak hangszigetelésre és az álmennyezet borítására. Nem volt megfelelő a szellőzőrendszer sem, és a faborítással álcázott elektronikai berendezést sem a szabályoknak megfelelően szerelték fel. A Colectiv klubban október 30-án éjszaka 27 halálos áldozatot követelt a tűzvész, az áldozatok száma később 63-ra emelkedett.

 

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?