A kerettantervek visszavonását kéri a minisztériumi szakértők egy része

A tanügyminiszter által kinevezett szakértői csoport fele a három változatban is elkészült gimnáziumi – V-VIII. osztályos – kerettanterv visszavonását, és újak kidolgozását kéri – tájékoztat a HotNews.

A tervezetek egy hónapig voltak közvitán, amely január 23-án zárult. Mint arról már beszámoltunk, egyik sem nyerte el a magyar pedagógustársadalom tetszését, az elképzeléseket a magyar oktatási szakemberek is bírálták.

Az Adrian Curaj tárcavezető által kinevezett szakértői csoport (amely az új curriculumok elkészülését koordinálja) 11 tagja közül hatan több kifogást is emeltek a tervezetek ellen. Ebből néhány:

  • az opcionális tantárgyak óráinak száma elfogadhatatlanul kicsi (1-2 óra). A tanügyi törvény 25 százalékos arányban írja elő a választható tantárgyak óráinak számát, ami minimum 4-6 tanórát kellene, hogy jelentsen, ha azt szeretnénk, hogy a tanulók egyénisége is fejlődjön.
  • a tantárgyak száma (14-15) túl sok, ugyanakkor nem történt érdemi, konceptuális változtatás a kerettanterv-változatok filozófiájában, a javaslatok továbbra is a klasszikus tantárgyi struktúrát őrzik
  • nincsenek a tervezetekben olyan tantárgyak, amelyek a egybefognának egy egész szakterületet (környezettudomány, társadalom-nevelés stb.)
  • a társadalomtudományok-tantárgyakat túlságosan leszűkítették
  • a testnevelésórák számát nagyon lecsökkentették
  • nincs műhelygyakorlat ötödik, illetve hatodik osztályban

A hat szakértő által javasolt kerettanterv (amelyről bővebben itt olvashat):

A szakértői csoport hat tagja azt javasolja továbbá, hogy a jól átgondolt kerettantervek mellé időben készüljenek alternatív munkafüzetek, segédeszközök, megfelelő tankönyvek. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?