KRESZ-módosítás: a jómódú autós nem veszíti el a jogosítványát

Pénzért kiválhatnák a gépkocsivezetők a közlekedési kihágásokért kapott büntetőpontokat a KRESZ-t módosító törvénytervezet szerint, amelyet a héten elkezdődött ülésszakban vitat majd meg a parlament – számoltak be a hírtelevíziók.

A jogszabály lehetővé teszi, hogy egy autós, ha elegendő pénze van, és nem követ el bűncselekményt, gyakorlatilag soha ne veszítse be a gépjárművezetői jogosítványát. Mint ismert, ha a büntetőpontjainak száma eléri a 15-öt, a sofőr jogosítványát automatikusan felfüggesztik. Ha azonban tud fizetni, törlik a büntetőpontjait – olvasható a tervezetben.

Egy büntetőpont értéke a mindenkori minimálbér tíz százaléka, ami jelenleg 105 lej. Vagyis ha a sofőr ki tudja fizetni az 1575 lejt, akkor törlik a büntetőpontjait, és nem kerül veszélybe a jogosítványa. Ezzel a lehetőséggel csak azok a sofőrök élhetnek, akiknek legalább egy éve van jogosítványuk, legalább egy év eltelt a jogosítványuk legutóbbi felfüggesztése óta, illetve nem követtek anyagi kárral is járó balesetet.

A módosítást a rendőrség ellenzi, mert a jómódú autósok gátlástalanul követhetnek majd el közlekedési kihágásokat a jogosítványuk bevonásának veszélye nélkül. „A limuzinjaikkal ott parkolnak majd, ahol kedvük szottyan, annyit beszélnek majd telefonon vezetés közben, amennyit csak akarnak, és akkor váltanak sávot, amikor jónak látják” – sorolta a törvénymódosítás következményeit a politisti.ro portál.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?