Gyerekeket menekítettek hajléktalan szállóra Sepsiszentgyörgyön

Három gyereket menekítettek a hatóságok szerda hajnalban a sepsiszentgyörgyi hajléktalan szállóra. Az idei év leghidegebb éjszakáján 41 hajléktalan húzta meg magát a Csíki negyedi Sing Sing-nek nevezett tömbház éjszakai menedékhelyén, nyilatkozta a maszol.ro-nak Székely Róbert.

A létesítmény vezetője elmondta, szerdára hajnalban a csendőrség riasztására a mentőszolgálat három gyereket gyűjtött be az utcákról, és az éjszakai szállóra vitték őket. A 14 év körüli gyerekek a hetei romatelepről származnak, de nem szoktak hazamenni, általában az Állomás negyedi híd alatt húzzák meg magukat.

Székely Róbert elmondta, amióta fagyosak az éjszakák, 40 és 45 között mozog a szállón alvó hajléktalanok száma, emellett tucatnyi személyről tudnak, akik a város területén elhagyott kazánházban, trafóházban vagy a vasúti sínek mentén egy váltóházban húzzák meg magukat. A hajléktalanok 90 százaléka férfi.

A sepsiszentgyörgyi éjszakai menhely 60 férőhelyes, de további tíz főt tudnak matracokon elhelyezni. A Sing Singben a férfiakat és nőket külön emeleten, kétágyas szobákban szállásolják el, van orvosi felügyelet, de szociális munkás és pszichológus is teljesít szolgálatot. Székely Róbert tájékoztatása szerint este 6 órától lehet bejelentkezni és reggel 8 óráig el kell hagyniuk az épületet. A fagyos időjárásra való tekintettel napközben 12 és 14 óra között melegedőben fogadják őket teával és szendviccsel.

Emellett a Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei minden szerda délután és szombat hajnalban felkeresik a város területén meghúzódó hajléktalanokat, és meleg teát, szendvicset visznek számukra. Az éjszakai szállón élőknek esténként filmvetítést és társasjátékokat is szerveznek.

A meteorológusok szerint szerdára virradóra Kovászna megyében mérték az ország legalacsonyabb hőmérsékletét. A „kis Szibériának” is nevezett Bodzafordulón reggel 8.20-kor -29,5 Celsius fokot mutatott a hőmérő.  Szerdán reggel Sepsiszentgyörgyön -25, Kézdivásárhelyen és Baróton -21 Celsius fokot jegyeztek. Ez a hidegrekord is könnyen megdőlhet, hiszen az Országos Meteorológiai Szolgálat sárga fagyriadója csütörtök reggel 10 óráig érvényes, de január 26-ig kitart a fagyos idő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?