Helikopterekkel hozzák le a Bâlea-tónál rekedt turistákat

Szerdán délelőtt tizenhét turistát sikerült lehozni helikopterekkel abból a 72-ből, akik kedden délután rekedtek kétezer méter magasan a Fogarasi-havasokban lévő a Bâlea-tónál.

A drótkötélpálya kedden délután, 13 óra körül hibásodott meg, és nem tudták megjavítani. A hegyen rekedt 72 személyt, köztük 34 gyereket két panzióban szállásolták el, ahol meleg éltelt is biztosítottak számukra. A felvonót üzemelő cég képviselője szerint a drótkötélpálya technikai hiba miatt állt le, ami egyszer sem fordult elő az utóbbi években, és Brassóból kell szakembereket hívniuk, hogy megoldják a problémát – írja a Hotnews.

Kedden néhány izraeli turista a másodfokú lavinaveszély ellenére a Transzfogarason keresztül snowmobile-lal jöttek le a hegyről. Lavinaveszély és 90 centiméter vastagságú hóréteg volt azon a területen is, ahol a turistákat elszállásolták, de a meteorológusok szerint a látási viszonyok jók.

A belügyminisztérium közleménye szerint a mentésben részt vevő helikopterek Kolozsvárról és Bukarestből érkeztek a helyszínre. Kercisóra település közelében a Szeben megyei Készenléti Felügyelőség melegedő sátrat állított fel, a SMURD több egysége is jelen van a településnél, hogy felmérjék a turisták egészségi állapotát.  (Alább élő felvételeket nézhet a Bâlea-tó melletti menedékház környékéről.)

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?