Jön az ünnepek utáni depresszió, de ki lehet cselezni

Az ünnepeket, vakációkat követő első munkanapok hajlamosítanak a leginkább a depresszióra a szakemberek szerint. Januárban súlyosbítja a hangulatunkat a fény hiánya, illetve az, hogy a karácsony, amire annyit készültünk heteken (van, aki hónapokon) át, egy-kettőre véget ért. Amikor a szilveszterezés után néhány nappal újra vissza kell állni a mókuskerékbe, és már „nincs mit várni”, hiszen a tavasz még messze van, az embert könnyen elöntheti a reménytelenség, sivárság, semminek-semmi-értelme érzés.

Ha azonban tudatosítjuk magunkban, hogy ez csak a karácsony utáni depresszió, amivel egyáltalán nem vagyunk egyedül, máris javítottunk egy fokkal lelkiállapotunkon.

Hogy lehet túlesni rajta? Először is: higgyük el, hogy ennek is lehet örülni! A téli lelassulás, semmittevés, „téli álom” fel is tudja tölteni az embert, ha nem tragédiaként éli meg. Nagy valószínűséggel Önnek is van a polcán egy vaskos regény, amit soha nem volt ideje elolvasni, vagy egy tizenkét szezonból álló tévésorozat, amit most végre megnézhet. A tavalyelőtt megkezdett kötött pulóverről nem is beszélve! És ha semmihez, de tényleg semmihez sincs kedve, az se baj: a szakemberek ezt termékeny semmittevésnek nevezik, és állítólag kifejezetten szükséges szakasza lelki fejlődésünknek.

Ha pedig ez sem elég, gondoljunk arra, mennyit sopánkodunk év közben azon, mennyire repül az idő! Nos, ez a január és február is éppen olyan gyorsan fog elrepülni, mint tavaly a július meg az augusztus.  

Néhány további tipp a túléléshez:

Farsangoljunk! Aki szeret mulatni, annak nem nehéz ürügyet találni a dínomdánomhoz, de még jobban esik ez, ha némi hagyományápolásra hivatkozunk közben. A farsang máris megkezdődött, és a húsvét előtti nagyböjtig, idén tehát február közepéig tart (ugyanis március 27-ére esik húsvét vasárnapja).

Vendégeskedjünk! A karácsony sokszor rohanós, kapkodós családlátogatások sorozata, amikor éppen csak kipipáljuk a kötelező viziteket. Most azonban itt az alkalmas időszak, hogy egy-két kedves rokonunkat, barátunkat meghívjuk magunkhoz egy jó teára, forralt borra, társasjátékokat játsszunk a gyerekekkel közösen, vagy mi menjünk látogatóba olyan ismerősökhöz, akik már évek óta hívnak, és soha nem értünk rá.  

Olvassunk! Erre itt és itt már adtunk néhány tippet.

Menjünk ki a szabadba! Igen, akkor is, ha nincs hó. Például az út egy részét tegyük meg gyalog munkahelyünk felé vagy hazafele. A csípős levegő és a mozgás csodákat tesz, és utána otthonunk melegét még jobban fogjuk értékelni.

Kezdjünk el MOST sportolni, hogy idén nyáron tényleg a legjobb formánkban legyünk! Ha elfogyott az utolsó beigli is és a szaloncukrok üres csomagolópapírjai lógnak már a karácsonyfán, itt az ideje az elhatározásnak: ezentúl hetente csak egyszer eszem édességet. (na jó: kétszer.) Nem kell tíz kilométert kocogni a farkasordító hidegben: a mozgás jobb, ha kevés és rendszeres, mint ha hetente egyszer kiköpnénk a tüdőnket, és utána megjutalmaznánk magunkat három szelet dobostortával. És nem igaz, hogy házon belül, lakásunk védő falai között nem lehet tornászni. Erre kitűnő házi edzőnek bizonyul például ez a hölgy:

 

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?