Így ünnepelik a karácsonyt szerte a világon

A karácsonyt világszerte ünneplik, de mindenhol másképp, ahogy az alábbi felsorolásból is ki fog derülni. 

Egy katalán hagyomány szerint a caga tió-t, azaz egy „székelő fát” készítenek el, aminek arcot rajzolnak, kezeket adnak. A karácsony szentestéje előtti napokban az ebédlőasztalnál tartják, és gyümölcsökkel „etetik”, majd az ünnepi estén karácsonyi dalokat énekelve kis botokkal ütik, hogy kiürítse magából a korábban belegyúrt eledeleket.

Venezuela fővárosában, Caracas-ban hagyomány szerint karácsonykor görkorcsolyán mennek templomba az emberek, korán reggel.

A portugál díszvacsorán, a consoda alatt a családok üresen hagyott tányérokat és evőeszközöket helyeznek el az asztalon az elhunyt rokonok számára. A babona szerint ez szerencsét hoz a háztartásra.

Ukrajnában a karácsonyfát mesterséges pókhálóval is díszítik. A babona szerint szerencsét hoz a házra. Eredete egy meséhez fűződik, amelyben egy asszony a szegénysége miatt nem engedhetett meg magának dekorációt, amikor azonban reggel felébredt, meglátta, hogy egy pók körbeszőtte a fát gyönyörű, ragyogó hálóval.

Annak ellenére, hogy Japánban nem hivatalos ünnep a karácsony, a lakosságnak pedig egy százaléka keresztény, ezt az ünnepet is sokan megülik. Vigyázni kell azonban a piros üdvözlőlapokkal: náluk ez a halál színe. A Mikulás is másként fest: Santa Kurohsu-nak hátul is van szeme, hogy a rakoncátlan gyerekeket láthassa.

Norvégiában az a babona járja, hogy a gonosz szellemek és boszorkányok a szenteste előtt szabadulnak ki, így aztán mindig kirakják a seprűket a ház elé.

Wales számos falvában a Mari Lwyd rítusa dívik: egy helybéli játssza el a ló szerepét maszkkal a fején, és letakarva, az őt kísérők pedig dalokat énekelnek. 

Indiában a lakosság 2,3 százaléka keresztény, ez körülbelül 25 millió embert jelent. A távol-keleti országban hozzánk hasonlóan ülik meg az ünnepeket azzal a különbséggel, hogy ott banán- és mangófákra aggatják a díszeket.

Szinglik babonája közismert Csehországban és Szlovákiában: ha egy egyedülálló nem szeretné, hogy következő karácsonyát is partner nélkül töltse, az ünnepnapon kell a válla fölött az ajtó felé dobnia a cipőjét. Ha az az ajtó irányába mutat, akkor megtalálja szerelmét – szól a babona.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?