Ismét megszólalt a székelyföldi románok szervezete

Megalapításának tizedik évfordulóját ünnepelte szombaton Csíkszeredában a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma (FCRCHM). Képviselőik ismét azt kérték, hogy tartsák tiszteletben a székelyföldi román közösség jogait.

A szervezet tiszteletbeli elnöke, Ioan Lăcătuşu az ünnepi közgyűlésen kijelentette: azt szeretnék, hogy ne diszkriminálják a román közösséget a magyarok lakta régióban, és az új kormány tekintse prioritásának a helyzetük javítását.

„Nem privilégiumokat kérünk, hanem azt hogy otthon érezhessük magunkat itt, a Kárpát-kanyarban, a Maros és az Olt forrásvidékén. Azt szeretnénk, hogy a gyermekeink és unokáink itt alapozzák meg a jövőjüket, ne telepedjenek más vidékekre” – idézte Lăcătuşut az Agerpres.

A közgyűlésen ismertették a három megye román közösségének különböző helyi képviselőivel tartott találkozósorozat következtetéseit. Ezek szerint, a régióban élő közösség „elnemzetlenítésre” , diszkriminációra és kivándorlásra van ítélve, miközben a többségben élő magyar közösséget pozitívan diszkrimináló intézkedésekkel védi a román állam.

Az ünnepi közgyűlésen jelen volt Hargita és Kovászna megye prefektusa, a székelyföldi ortodox püspökség több képviselője és több politikus is.

Kapcsolódók

Kimaradt?