A terrorizmus vallásának nevezi plakátján az iszlámot a kalotaszegi IKE

Erős plakáttal reklámozza egyik decemberi eseményét a Kalotaszegi IKE (Ifjúsági Keresztyén Egyesület) elnöksége: az iszlámról szóló előadás címe "A terrorizmus vallása", amelyet egy fegyveres terroristával illusztrálnak.

Az ügyben megkerestük Vincze Dávidot, a Kalotaszegi Refomátus Egyházmegye IKE-elnökét. Arra voltunk kíváncsiak, valóban az iszlámról szól-e majd az előadás (a plakáton ezt nem pontosították), és ha igen, akkor milyen alapon tesznek egyenlőségjelet a vallás és a terrorizmus közé. Szerettük volna megtudni azt is, nem érzik-e gyűlöletkeltésnek egy másik vallás stigmatizálását, illetve megkérdeztük, hogy egyeztettek-e az egyház vezetőségével?

Vincze Dávid válaszában meghívott a keresztyén ifjúsági találkozóra. A vezetőséggel való egyeztetésről közölte, hogy édesapja, Vincze Minya István a Kalotaszegi Református Egyházmegye esperese, és nyilvánvalóan tudomása van az eseményről.

Tájékoztatása szerint az előadás valóban az iszlámról szól majd, és Dr. Bibza Gábor, a Kolozsvári Egyházmegye esperese (egyháztörténész) tartja, szándékuk pedig éppen az iszlám vallás és terrorizmus kapcsolatához fűződő előítéletek tisztázása, „a keresztyén református hittanítás függvényében”.

Az ügyben megkerestük Kiss Gábor egyházkerületi sajtóreferenst, aki válaszként elküldte az egyház statútumának egyik paragrafusát. E szerint "a Romániai Református Egyház, annak egyházközségei, egyházmegyéi és egyházkerületei, önkormányzati joggal rendelkező jogi személyek”, azaz minden gyülekezetnek, ifjúsági csoportnak autonómiája van.

Kimaradt?