Továbbra sem könnyű kijutni Borsnál Magyarországra

Továbbra is hosszú időbe telik átjutni Borsnál a román-magyar határon Magyarországra. Romániába jövet mintegy húsz-harminc percet kell várni, a kilépési idő hosszabb, mintegy 40 perc. Ez főként a magyarországi települések és Nagyvárad között ingázók életét keseríti meg.

Valamelyest felgyorsult a forgalom a román-magyar határátkelőn a határellenőrzések szigorításának első napja óta, de továbbra is hosszú a várakozási idő Borsnál. Biharkeresztesen élő, Nagyváradon dolgozó olvasónk tapasztalata szerint Romániába jövet mintegy húsz-harminc percet kell várni, az országból történő kilépés hosszabb időt, mintegy 40 percet igényel.

A Biharkeresztes–Nagyvárad buszjáratot üzemeltető nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalatnál szóvivője, Carmen Tocuţ a Maszolnak elmondta: szigorúbban és részletesen ellenőrzik a járataikon utazókat. Volt rá eset, hogy egy órát tartott a menetrend szerint közlekedő busz utasainak ellenőrzése a Romániából való kilépéskor.

A román határrendőrök korábbi közlése szerint az ellenőrzés szigorításának az a célja, hogy megelőzzék olyan emberek határátlépését, akik háborús övezetből érkezhetnek, és esetleges tevékenységük a biztonságot fenyegetheti. A várakozási idő csökkentése érdekében bővítették a szolgálatot teljesítő határrendészek számát, ahol lehet több sávot is megnyitottak, ugyanakkor arra kérik az utazókat, hogy az utazók ne a legforgalmasabb útvonalakat válasszák a határátkelésre.

A Magyarországról Romániába való átlépéshez tapasztalataik szerint is kevesebb idő kell. A szóvivő felvetésünkre elmondta: az utasok számát nem befolyásolja a szigorítás, az alaposabb ellenőrzések bevezetése óta is 20-50 személy utazik a járatokon.

A szigorítások leginkább azoknak az életét keserítik meg, akik valamelyik határ menti magyarországi településen vásároltak ingatlant, és onnan ingáznak naponta Nagyváradra. Az ingázást ugyan nem lehetetleníti el a megnehezített határátkelést, de kellemetlen. Számolni kell a hosszabb várakozással, és korábban kell elindulni Keresztesről Nagyváradra” – nyilatkozta egy Biharkeresztesen élő olvasónk.

Majdnem lekéste a próbát

Rosszabbul járt Herman Ferenc nagyváradi színművész, az M.M. Pódium tagja, aki a debreceni Csokonai Színházban meghívott vendégként játszik. A szigorított ellenőrzések első napjaiban, november 17-én volt legutóbb Debrecenben. Aznap majdnem lekéste a próbát, mivel másfél órát kellett várakoznia a határnál.

„A kocsisor nagyon feltorlódott, ötpercenként haladtunk egy métert, pedig négy sávon engedték az autókat” – mesélte a Maszolnak. A rendőrkutyás határőrök nagyon szigorúak voltak, az iratokat is, a járműveket is ellenőrizték, akadt autó, amelynek alját tükörrel is megvizsgálták. A színművésznek visszajövetelkor mintegy 25 percet kellett várnia, igaz, akkor már este 11 óra volt.

Az iratokat végigfuttatják a rendszeren

Szigorúbb határellenőrzésről számolt be az a nagyváradi olvasónk is, aki vállalkozása számára áruért megy általában hetente Magyarországra. „A személyi igazolványokra nem csak rápillantanak, mint eddig, hanem a számítógépes rendszerben is ellenőrzik az iratokat, kérik az autó papírjait, a csomagtartóba is benéznek” – mesélte.

Szerinte is szigorúbb az ellenőrzés a Romániából való kilépéskor, mint visszatéréskor, de az sem törvényszerű, hogy sokat kelljen várni kilépéskor. Míg hétfőn több mint fél órát várt a határnál, kedden délelőtt nem kellett várakoznia, mert nem volt kocsisor – tájékoztatott a vállalkozó.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?